2009-01-21, 09:20
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :)
Cytat:
Napisane przez Ineczka33
Natomiast termometrów rtęciowych dla malutkich dzieci nie polecam wcale. W przypadku stłuczenia toksyczna rtęć zawarta w t. może okazać się bardzo niebezpieczna dla człowieka, Cytuję z dziecko-info.com: Rtęć łatwo przedostaje się do łańcucha pokarmowego. Najbardziej zagrożone zatruciem są dzieci, jeszcze bardziej płody, których układ nerwowy dopiero się rozwija. W organizmie rtęć może uszkadzać mózg i nerwy, zaburzać koordynację i widzenie.Od kwietnia przyszłego roku nie będzie można kupić na terenie Polski wyrobów medycznych zawierających rtęć, m.in. termometrów i ciśnieniomierzy - poinformowała w środę wiceprezes Urzędu ds. Wyrobów Medycznych Joanna Kilkowska.
Pozdrawiam,
Inka
|
Inka zgadzam się z Tobą, ale chciałam zauważyć, że wcześniej były tylko takie termometry - dla małych, dużych dzieci i dorosłych i jakoś nasze mamy sobie z tym radziły, po mimo tego, że rtęć była tak samo szkodliwa dla człowieka, a termometry tak samo mogły się stłuc ( może dlatego, że nie miały do wyboru innych? ) Często mam wrażenie, że to co były wcześniej dostępne, to teraz jest bardzo duże "beeee" (mówiąc językiem maluchów ), choć mamy nasze tego używały i nic się nam nie stało Takie myśli mi się nasunęły i nie są skierowane bezpośrednio do Ciebie Ineczka, tylko ogólnie do mam w dzisiejszych czasach i do mnie też, bo też się czasem tak zachowuję ale pomyślmy gdyby tego wszystkiego nie było (np. elektronicznych termometrów) to byśmy nie mierzyły dzieciom temperatury?? Jeśli ktoś ma rtęciowy to niech mierzy, fakt, że dłużej, ale ja zmierzylam bardzooooo ruchliwym dziecku i dało się, tak samo jakos nam kiedyś mierzone Pozdrawiam wszystkie mamy.
Ps W moim poście nie chciałam nikogo krytykować, po prostu gdy przeczytałam ten cytat z gazety o rtęci, to zaczęłam się zastanawiać czy w Poslce nie odkryto wcześniej, że rtęć jest szkodliwa? I nie pisano o tym tak bardzo, zanim pojawiły się elektroniczne termometry??Może to producenci tych termometrów dopiero odkryli szkodliwość rtęci?
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
|
|
|