Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Herbatki typu Figura?!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-12-19, 13:06   #9
Indi
Raczkowanie

Dot.: Herbatki typu Figura?!

Cytat:
Napisane przez suzana
nie miałam pojęcia, że dostarcza sobie jedynie +/- 800 kalorii na dobę (zresztą chyba tego nie napisała)
Nie napisała. Nie wiem też, czy tyle je. 800 kcal było czysto symboliczne.

Cytat:
Napisane przez suzana
A napisałam o tym, bo białko potrafi zwiększyć metabolizm nawet o kilkanaście %
Owszem.

Cytat:
Napisane przez suzana
A co myślisz o zwiazku biała i wydzielaniu się hormonu wzrostu? (pytam, bo widzę, że znasz się na rzeczy, a ostatnio interesuje mnie ta kwestia)
Na wydzielanie się HGH ma wpływ kilka czynników - nie tylko dieta. Dużą rolę odgrywa również sen (GH wydziela się pulsacyjnie przede wszystkim w nocy; swoją drogą dobrze się porządnie wysypiać, aby chudnąć ), odpowiedni trening (polecam ćwiczenia oporowe) czy też inne hormony (jak estradiol czy grelina). Białko również w pewnym stopniu ma wpływ na wydzielanie hormonu wzrostu (zwłaszcza aminokwasy jak arginina, lizyna i ornityna). Co więcej, jego odpowiednia ilość w diecie jest ważna zwłaszcza dla dzieci w fazie rozwoju. Białka stanowi jeden z determinantów wydzielania GH dla centralnego układu nerwowego.
Działanie hamujące mają z kolei hormony zwane glukokortykoidami oraz duże ilości węglowodanów.

Nie wiem, co dokładnie chciałabyś wiedzieć. Jeśli sprecyzujesz pytanie, postaram się odpowiedzieć (o ile będę potrafiła).
Pozdrawiam serdecznie,
Indi

Edytowane przez Indi
Czas edycji: 2005-12-19 o 14:22
Indi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując