2009-01-21, 14:29
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Shih Tzu cz. II
Coco123, pozwolę sobie Ciebie zacytować:
"Gunia 23,Novice chodzilo o to ze psy w hodowlach sa traktowane jak towar,w sensie ,ze od poczatku byl na sprzedaz i tylko po to sie urodzil jak dla hodowcy-zeby miec z niego zysk"
Ustosunkuję się do tego tak:
Jak towar w hodowlach zrzeszonych w ZK tak traktuje się szczeniaki, tak?
Znam hodowle w ZK, które przez kilka lat miały tylko po 2 mioty i to wyczekane, przemyślane i zostawiały sobie szczeniaka z tych miotów. Nie zarobiły na tym kokosów ale mają się dobrze bo hodowla to ich hobby, a nie sposób na zarobek. Chętnie się dowiem jakie to hodowle traktują psy jak towar?
A ta urocza rodzinka, która dopuściła swą sukę bez rodowodu to niby za darmo oddała szczeniaki? Na czysto miała kilkaset złotych bez większych nakładów, bez płacenia składki, odpadły im wystawy i koszt dobrego krycia bo mieli psa pod bokiem, oszczędzili sobie fatygi na przeglądzie miotu ... Naprawdę to ludzie o złotych sercach, nie ma co. Z miłośći dopuścili swego ukochanego pieska, pozwolili jej na trudy porodu, a potem z miłości sprzedali szczeniaki po parę stówek...
Dalej piszesz:
"Novica patrzy na to z takim jakby "uczuciem",ze dzieci plakaly itd.,a ty ubzduralas sobie ze ,Novica nie wie co pisze itd.,wrecz probujesz jej wmowic jakies dziwne rzeczy zeby tylko móc po raz kolejny wypowiedziec sie w swoim temacie "rodowodów"
Bo nam się śmiać chce, że Novica uznała za wspaniała tę pseudohodowlę na podstawie pierwszego wrażenia i brania na sentymentalne widoczki. Nic jej nie wmawiam, z jej postów wynika jasno, że nie ma bladego pojęcia o czym pisze i martwi mnie to, że mimo, że twierdzi, że jest lekarzem to większość ludzi tutaj ma większą wiedzę na temat genetyki niż ona.
I będę się wypowiadała nie tylko w temacie rodowodów ale i ogólnie psów bo nie piszę bzdur jak niektórzy tylko sprawdzone informacje, które komuś mogą się przydać. I wierz mi, trochę osób stanie za mną murem i będziemy reagować na tego typu posty ZAWSZE.
P.S Shihtzak, ja mam takie samo wrażenie 
|
|
|