Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Automat do pieczenia chleba.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-23, 09:06   #454
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Cytat:
Napisane przez lothia Pokaż wiadomość
taka porada jest w książce od Ciebie w dziale"pieczywo słodkie"-chleb herbaciany,
dokładnie tak napisano
"Wyrobione ciasto posmarowac mlekiem,
dzięki czemu powstanie ciemniejsza skórka"

podobnie jest przy czekoladowym
"Jeśli posmarujecie wierzch wyrobionego ciasta mlekiem ,to skórka będzie ciemniejsza"
stąd moje pytanie,wiem że wierzch jest biały bo nie ma górnej grzałki i ucieszyłam się że można temu jakos zaradzić,tylko czy ciasto mi nie opadnie jak otworzę przed wypiekaniem?może ktoś już ma doswiadczenie w tym temacie,ciasta drożdżowe z tego co pamiętam smarowało się żółtkiem żeby góra była ok[albo białkiem]w piecykach gazowych gdzie też był tylko od dołu płomyk, ale nie wiem jak to jest w automatach
ja tam otwierałam przed pieczeniem i smarowałam bardzo delikatnie nie naciskając
jedna uwaga - smarowidło musi być w temp zbliżonej do wyrośniętego ciasta
ostatnio piekąc bułeczki z otrębami posmarowałam wierzch ... bawarką, z roztargnienia
Cytat:
Napisane przez bachud Pokaż wiadomość
A Twój się kruszył?
...
Ja w zasadzie też się jakości sprzętu nie czepiam. W końcu nie mam porównania z innymi Niby wszystko działa. Ja mam ciągle największy problem z chlebami które się kruszą a to chyba nie wina sprzętu tylko przepisu (tylko że odmierzam i robię dokładnie jak napisane a i tak się kruszą )
...
Co do smarowania ciasta przed pieczeniem to chyba spokojnie, tylko grunt żeby za mocno ciasta nie przygniatać. Kiedyś smarowałam i nic się nie stało.
A w książkach piszą żeby nie otwierać w trakcie pieczenia - w koncu jak robi się ciasto ręcznie to też w trakcie rośnięcia jest "na powierzchni"
mam kilka książek i w niektórych są uwagi typu "przykryć w trakcie pieczenia, jeśli za bardzo skórka się zrumieni"
drożdżowe to nie biszkopt czy sernik, spokojnie można otwierać
Cytat:
Napisane przez aniad5 Pokaż wiadomość
asz , bachud, Bezcielesna - dzięki za opinie, z tego wynika że właściwie nie macie nic do zarzucenia tym automatom , a pierwszy chlebek Bezcielesnej wygląda smakowicie
...
asz- brak soli wpływa na smak, ale chyba nie powinien mieć wpływu na konsystencję chleba , czy też jego kruszenie , chyba że się myle bo ja zupełny nowicjusz jestem i nie upiekłam jeszcze żadnego chleba sama , moze mieszanki z tej firmy są do niczego?
ano, wprost przeciwnie, obecność lub nie- soli wpływa na proces namnażania drożdży, krótko mówiąc, hamuje go
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując