Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy macie fundusze, aby się zaszczepić przeciw HPV? Mam pomysł.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-24, 12:11   #9
Ankalime
Zadomowienie

Dot.: Czy macie fundusze, aby się zaszczepić przeciw HPV? Mam pomysł.

Cytat:
Napisane przez Manehajera Pokaż wiadomość
Nie zabardzo rozumiem? szczepionka na HPV nie będzie refundowana póki co na pewno, z teog co wiem to w tamtym roku przysługiwało darmowe szczepienie 13 latkom i to tyle...

Ja się zaszczepiłam i nie żałuję wydanych pieniędzy, myślę,że warto zaosczędzić i zafundować sobie taką szczepionkę

a ja jokos nie wierze w 100% dzialolnosc tej szczepionki. wiadomo statystyka statystyka, ale dajmy na to grupa badanych, to zalozmy okolo 900 osob... i jezeli w grupie tychze 900 kobiet szczepionka 'zadziala' przez 5 lat w 100% to to nie oznacza, ze zadziala tak samo na ilestam milionow osob, ktore bedzie na nia stac.
tak samo, przez ile czasu ta szczepionka jest skuteczna? wie ktos? w sumie ten pomysl jest mlody no i tak do konca nie wiadomo... wiec, jak dla mnie haslo, ze ta sczepionka skutecznie uchroni przed HPV to 'chłyt marketingowy' w koncu dlatego ta szczepionka jest taka droga, bo tylko jedna firma na na nia monopol (chyba, ze cos sie zmienilo?) a wart nadmienic, ze nie tylko HPV wywoluje raka szyjki macicy...
a szczegolnie, ze kiedys na jakiejs stronie czytalam tez o smiertelnych 'ofiarach' tej szczepionki... no ale nie wiem czy to przypadkiem nie byl czarny PR.

tak czy siak, gdybym miala pieniadze zaszcepilabym sie, pomimo moich niepewnosci, przez rok pewnie lekka reka wydaje te 1600 zł na *******y, wiec mozna by to bylo wydac na szczepionke. ale jak tak pomysle, ze przeciez ludzie to sie nawet i na grype szczepia i umieraja.... (tak wiem, szybka mutacja etc) ech...

ja jestem niepewna, szczerze powiedziawszy
Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując