Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zakrzepowe zapalenie żył
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-25, 04:51   #2
wiolemi
Przyczajenie

Dot.: Zakrzepowe zapalenie żył

Witaj Sheep

U mojej siostry również stwierdzono zapalenie żył głębokich.Lekarz zapisał jej zastrzyki na okres trzech tygodni(sama sobie robiła w brzuch).Niestety po zaaplikowaniu całej serii,w krótkim czasie noga znowu zaczęła puchnąć.Następny lekarz przepisał jej tabletki(detralex)i powiedział,że trzy tygodnie brania zastrzyków do stanowczo za krótko.Choroba wymaga cierpliwego leczenia.
Poza lekami(i innymi metodami zależnymi oczywiście od stopnia zaawansowania choroby) ważne jest noszenie leczniczych rajstop uciskowych,leżenie z uniesionymi powyżej serca ugiętymi w kolanach nogami,ćwiczenia i masaże nóg(zawsze w stronę serca),unikanie gorących kąpieli(przegrzewania nóg)słońca,naprzemienny prysznic oraz ogólnie dużo ruchu.
Krążenie może utrudniać zbyt ciasna odzież,zakładanie nogi na nogę,jedzenie za mało warzyw i owoców a za dużo tłuszczów zwierzęcych i cukru;nikotyna,kawa i alkohol.
Wracając do rajstop uciskowych-naprawdę pomagają.Mojej siostrze zmniejszyły obwód łydki już pierwszego dnia po nałożeniu.Zazwyczaj pod koniec dnia przybywało jej po minimum 2 centymetry na łydkę,zwłaszcza chorą.Kiedy zmierzyła obwód łydek po całodniowym noszeniu rajstop,obwód w obu łydkach powiększył się tylko o 1 centymetr.

Mam nadzieję,że Twoja mam czuje się już lepiej i jest pod dobrą kontrolą kompetentnego lekarza.Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Mamę.
wiolemi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując