Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - skończyłam studia i jestem bezrobotna
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-25, 19:53   #553
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna

Cytat:
Napisane przez Arwena84 Pokaż wiadomość
Nie zgodze sie, ze sie kolo zamyka. W Warszawie wynajecie pokoju to koszt 600 - 800zl (ja placilam 600zl) . Zarobki... zalezy co sie potrafi. Mysle ze ok 2500 na start na reke, to nie jest zle, a po 3 miesiacach czesto jest renegocjacja pensji.

Zakup mieszkania, to faktycznie 2 razy wiekszy koszt. Ale zarobki tez sa wyzsze, znacznie. Poza tym wieksza mozliwosc rozwoju zawodowego.

Nie radze Wam czepiac sie jakiejkolwiek pracy. Jesli juz wpadniecie w 8h rytm zajec na danym stanowisku, trudniej bedzie znalezc cos nowego. Poza tym CV osoby z wyzszym wyksztalceniem, ktora pracowala po studiach jak ekspedientka/kelnerka etc kiepsko wyglada. Na ogol swiadczy o niezaradnosci zyciowej, malej determinacji, w najlepszym wypadku dostaniecie zanizona pensje.

Mysle ze warto sie zastanowic, czemu pracodawcy nie oddzwaniaja do Was, czemu po rozmowie kwalifikacyjnej nie ma oferty pracy, a jak jest to za zenujaca kase. Moze to kwestia studiow? Tzw niezyciowego kierunku. Moze problemy z autoprezentacja? Jest mnostwo kursow (darmowych) finansowanych przez UE, dotyczacych autoprezentacji, tworzenia CV, zachowania na rozmowie kwalifikacyjnej.

.
Po pierwsze pisanie ile kosztuje wynajęcie pokoju jest dla mnie trochę nieżyciowe. Bo ja np. mam dość mieszkania w pokoju jak na studiach, jestem mężatką i własne mieszkanie to minimum, które chce posiadać, chociaż nie ukrywam, że dążymy z mężem do kupienia własnego domu. W dużym mieście to byłoby niemożliwe, w mniejszym bardzo realne.

Nie zgadzam się także z tym, że nie wybrałam właściwego kierunku studiów, jestem z niego bardzo zadowolona, dzięki niemu zostałam zatrudniona w zawodzie i firmie (jednej z najlepszych w branży na świecie), w której chciałam pracować. Także widocznie moje zdolności autoprezentacji także nie są na niskim poziomie. Nigdy nie pracowałam jako kelnerka, oraz, nie jestem niezaradna życiowo!!! Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2009-01-25 o 20:25
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując