2009-01-25, 19:53
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
Napisane przez Arwena84
Nie zgodze sie, ze sie kolo zamyka. W Warszawie wynajecie pokoju to koszt 600 - 800zl (ja placilam 600zl) . Zarobki... zalezy co sie potrafi. Mysle ze ok 2500 na start na reke, to nie jest zle, a po 3 miesiacach czesto jest renegocjacja pensji.
Zakup mieszkania, to faktycznie 2 razy wiekszy koszt. Ale zarobki tez sa wyzsze, znacznie. Poza tym wieksza mozliwosc rozwoju zawodowego.
Nie radze Wam czepiac sie jakiejkolwiek pracy. Jesli juz wpadniecie w 8h rytm zajec na danym stanowisku, trudniej bedzie znalezc cos nowego. Poza tym CV osoby z wyzszym wyksztalceniem, ktora pracowala po studiach jak ekspedientka/kelnerka etc kiepsko wyglada. Na ogol swiadczy o niezaradnosci zyciowej, malej determinacji, w najlepszym wypadku dostaniecie zanizona pensje.
Mysle ze warto sie zastanowic, czemu pracodawcy nie oddzwaniaja do Was, czemu po rozmowie kwalifikacyjnej nie ma oferty pracy, a jak jest to za zenujaca kase. Moze to kwestia studiow? Tzw niezyciowego kierunku. Moze problemy z autoprezentacja? Jest mnostwo kursow (darmowych) finansowanych przez UE, dotyczacych autoprezentacji, tworzenia CV, zachowania na rozmowie kwalifikacyjnej.
.
|
Po pierwsze pisanie ile kosztuje wynajęcie pokoju jest dla mnie trochę nieżyciowe. Bo ja np. mam dość mieszkania w pokoju jak na studiach, jestem mężatką i własne mieszkanie to minimum, które chce posiadać, chociaż nie ukrywam, że dążymy z mężem do kupienia własnego domu. W dużym mieście to byłoby niemożliwe, w mniejszym bardzo realne.
Nie zgadzam się także z tym, że nie wybrałam właściwego kierunku studiów , jestem z niego bardzo zadowolona, dzięki niemu zostałam zatrudniona w zawodzie i firmie (jednej z najlepszych w branży na świecie), w której chciałam pracować. Także widocznie moje zdolności autoprezentacji także nie są na niskim poziomie . Nigdy nie pracowałam jako kelnerka , oraz, nie jestem niezaradna życiowo !!! Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski.
Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2009-01-25 o 20:25
|
|
|