Dot.: mascarpone
Ja szczególnie upodobalam sobie dwa dania z mascarpone. Sa to kurczak w sosie mascarpone i łosoś w tym sosie. Przepisy są w zasadzie bardzo podobne , roznia się wlasciwie jednym skladnikiem.
Piers z kurczaka kroje w kostke, podsmazam na patelni. Cebulke (najlepiej czerwona )pokrojona w niewielka kostke podsmazam, az zrobi sie taka zloto-szklista. W garnku/na patelni rozpuszczam mascarpone, dodaje soku z połówki cytryny, puszke pomidorów bez skorek razem z sokiem pomidorowym, wrzucam cebulke, kurczaka, przyprawiam do smaku i gotowe. Podaje z makaronem, ale z ryzem tez swietnie smakuje.
Przepis z łososiem rózni sie w zasadzie tylko tym,ze nie dodaje cebulki...natomiast do sosu dosypuje duza ilosc koperku. Mozna takze dac wiecej soku z cytryny, ale to juz wynika z wlasnych upodoban. A i polecam kupowanie brzuszków z łososia albo ścinków z łososia ...sa duzo tansze a do sosów tego typu nadają się doskonale.
__________________
asia
|