Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-01-20, 17:22   #3
Asieńka
Gość

Re: CHCĘ ZAŁOŻYĆ FIRMĘ.

DORCIA napisał(a):
> HEJ DZIEWCZYNY! MAM PROBLEM. CHCIAŁABYM ZALEGALIZOWAĆ MOJE "MALOWANIE". PROSZĘ PODPOWIEDZCIE MI JAK ZAŁOŻYĆ TĘ DZIAŁALNOŚĆ.
No to czeka Cię bliższe zapoznanie z naszą zbiurokratyzowaną rzeczywistością. Po krótce napiszę Ci jak to wygląda u nas (obowiązywać będzie do 1 stycznia 2004 r.)
1. Urząd Miejski/ Gminy
-dokumenty (dowód osobisty, wypełniony wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej, gdzie wpisujesz swoje dane, nazwę i rodzaj działalności, miejsce prowadzenia jej); na taki wpis trzeba czekać do 14dni.

2. Uzyskanie numeru REGON (Wojewódzki Urząd Statystyczny)
-dokumenty (dowód osobisty, wpis do ewidencji, wypełniony formularz RG-1)
do 14 dni

3. Pieczątka (pełna nazwa firmy, siedziba, REGON)

4. Rachunek bankowy- rozmaite przepisy nakładają na nas obowiązek rozliczeń bezgotówkowych (ZUS, US).
-dokumenty: wpis do ewidencji, dowód osobisty, dowód nadania REGON, dowód nadania NIP
dodatkowo pieczątka jako wzór stempla firmowego potrzebna do wypełnienia karty wzorów podpisów

5. Urząd Skarbowy- wypełniony formularz NIP-1, i tu musisz wybrać formę płacenia podatku dochodowego

6.ZUS- do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, trzeba tam powypełniać odpowiednie formularze

7. Sanepid, jeśli to o czym mówisz ma być gabinetem kosmetycznym.

I tak oto w telegraficznym skrócie przedstawiają się świetne warunki dla polskiej przedsiębiorczości.

Co do cennika usług, to już zależy od Ciebie; dobrze zrobić wywiad jak kształtują się ceny takowych w Twojej okolicy.

POWODZENIA!!
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując