2009-01-27, 22:38
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kosmetologia i co dalej?z czym mozna laczyc?
Cytat:
Napisane przez Dualstar
Hmmm... studiuje kosmetologię prawie pół roku.
Po kosmetologii można pracować w salonie kosmetycznym, jako pomoc dermatologa, w spa, w laboratorium, wytwarzać kosmetyki, doradca kosmetyczny itp... Powiem szczerze że nie wiem z czym mogłabyś połączyć , na kierunku kosmetologii jest taki przedmiot jak biochemia kosmetyczna ale czy jako odrębny kierunek to nie wiem, a połączenie dermatologii z kosmetologią jest bardzo dobre, może rehabilitacja z kosmetologią.
Jeżeli decydowałabyś się na magistra z kosmetologii to tylko ze wzgl. na tytuł i większą pozycję, natomiast po magistrze możesz wykonywać tylko to co po licencjacie, tzw. botoksy itp... mogą wykonywać tylko osoby z tytułem doktora natomiast kosmetolodzy nie mogą chyba że nielegalnie.
Kosmetolog może wykonywać to co kosmetyczka tzn.. depilację, paznokcie, masaże itd... natomiast ma się większą wiedzę i można pracować w klinice przy zamykaniu naczynek itp....
Jednym słowem najlepiej iść na studia wyższe zdobyć dogłębną wiedzę, a później na dokształcanie się na jakieś kursy czy studium, są większe predyspozycje.
|
swietnie ujete
tak naprawde patrzac na oferte szkoly czy to studium kosmetyczne czy studia masz opisane co mozesz po tym kierunku robic. Tylko ze to jest napisane i co do rzeczywistosci hmm wcale nie jest tak kolorowo. Ja jestem na drugim roku, kierunek w studiach w 100% trafny ale... no wlasnie nie mam pewnosci czy nie bede w przyszlosci zwykla kosmetyczka. Chcialabym robic cos wiecej. Najbardziej interesuje mnie dermatologia, a dermatologia estetyczna to juz w ogole marzenie ale to daleka przyszlosc.
kosmetologie mozna polaczyc tez z farmacja, zalezy co Cie interesuje.
i tak naprawde kosmetolog nie rozni sie wiele od kosmetyczki, oczywiscie caly program nauczania jest inny, masz tez wiecej mozliwosci pracy, mozna uczyc w szkole, pracowac przy produkcji itp ale nie mozna ingerowac w skore zadnych wstrzykiwan.
Tak naprawde martwi mnie to ze powstaje coraz wiecej szkol/kursow/szkolen. Osoby po rocznych kursach otwieraja swoje gabinety. Nie wiem czy nasz rynek ma takie mozliwosci, zapotrzebowanie.
|