Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kwas trójchlorooctowy (TCA) - wymiana doświadczeń
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-02-01, 09:38   #162
Gonia
Zakorzenienie

Dot.: Kwas Trójchlorooctowy ( TCA ) - wymiana doświadczeń

Cytat:
Napisane przez Surmina Pokaż wiadomość
A, to co sama znalazłam w necie, co moim zdaniem pasuje do mego przypadku:

"Persistent erythema is a syndrome where the skin remains erythematous beyond what is normal for the individual peel. A superficial peel loses its erythema in 3-5 days, a medium-depth peel within 15-30 days, and a deep chemical peel within 60-90 days. Erythema and/or pruritus beyond this period of time is considered abnormal and fits this syndrome. It may be contact dermatitis, contact sensitization, reexacerbation of prior skin disease, or a genetic susceptibility to erythema. It, though, is a red flag that also indicates a sign of potential scarring. Erythema is the result of the angiogenic factors stimulating vasodilation which indicates the phase of fibroplasia is being stimulated for a prolonged period of time. For this reason, it can be accompanied by skin thickening and scarring. It should be treated promptly and appropriately with topical steroids, systemic steroids, intralesional steroids if thickening is occuring, and skin protection which would eliminate the factors of irritancy and allergy. If thickening or scarring becomes evident, other measures that be helpful include the daily use of silicone sheeting and the dye pulsed vascular laser to treat the vascular factors. With prompt intervention, scarring in many cases can be averted."

Innymy słowy, owa "redness" może się utrzymywać po peelingu średniogłębokim, jaki miałam do miesiąca czasu, jeśli będzie trwać dłużej to oznacza, iż mamy jedno z powiklań - Persistent erythema!
Szkoda, że po polsku jest tak mało opracowań na temat skutków ubocznych peelingu TCA, na pewno przemyślałabym decyzję o poddaniu się temu zabiegowi. Oczywiście, ja nie jestem lekarzem, więc mogę tylko gdybać...I jeszcze jedno - miałam Wam wkleić zdjęcia, jak to wygląda. Obraz był tak sugestywny i jakże przypominający moją twarz w danej chwili, ale dopóki nie upewnię się, co mi jest, nie będe Was nękać takimi widokami.
Martwię się...
No niestety lekarze mało mówią o powikłaniach.... tylko same ochy i achy.....
Mnie lekarka wręcz zapewniała, że po 7 dniach od przeporwadzenia zabiegu (30% TCA) będe wyglałą super.... gdy mówiłam jej o moich obawach wyczynanych z netu, mówiała, że to naprawdę pojedyncze przypadki i po przeprowadzonych niefachowo zabiegach.... coż, o ironio

Gonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując