Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aparaty ortodontyczne cz. IV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-02-06, 21:42   #4093
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

A ja dziś byłam u orto, nadal mam powyginany drut plus teraz przeplatankę drucianą na górnych siekaczach. Gumeczki mam koloru choinkowego ;P W sensie mniej więcej takie ale bardziej soczyste Niestety nie mam aparatu do dyspozycji ale może kamerką mi się uda fotę strzelić ;>

Papryka tak to ja miałam mieć damona i mam normalny ;> Zdaje się że kiedyś tu pisałam, że nie każdemu pasuje szeroki uśmiech do rysów twarzy, a taki uśmiech robi damon. Wg mnie jest to kontrowersyjne (co nie jest określeniem negatywnym), bo ortodonci jednak nie mowią całej prawdy pacjentom, tylko te slogany o szybkich efektach i o nieusuwaniu zębów. Efekty mogą być szybkie(nie wiem od czego to zalezy), ale nie pomijajamy faktu, że ten damon robi nowy łuk a nie poprawia stary - więc utrzymać całkiem nowe ustawienie zębów to nie lada sztuka, leczenie tym aparatem może być dla orto łatwiejsze bo wiele robi jakby "sam" ale potem retencja jest wyzwaniem. To wszystko nie jest moja opinia lecz lekarza ortodonty, który udziela się na forum gazety wyborczej oraz ortodontki z którą się konsultowałam.
W ogóle dziwi mnie niezmiernie oświadczenie pacjentowi że będzie "musieć" mieć damona - toż to jakaś brednia jest, kiedyś ich nie było/było zdecydowanie mniej i ludziom się prostowały zęby. Ponadto, poraz setny powtarzam - metal umie to samo, zależy jaki lekarz tym metalem operuje, jak zdolny to i szczękę poszerzy bez cudów ;> Aha, doczytałam jeszcze w opisie tego ortodonty, że damon to tylko zamki, bo łuki to stosuje się takie same jak w metalowych/kryształowych aparatach więc jest o czym myśleć gdy nie ma się za wiele $$, bo różnica w cenie odczuwalna ;P