Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 2 698
|
Dot.: Przykładowe jadłospisy R/U/P
Pomysł fajny, aczkolwiek ja bym niektóre podane jadłospisy "poprawiła", mam nadzieję, że nikt się nie obrazi itp :
R
Śn: owsianka(5 łyżek) z serkiem wiejskim 200g; banan
II śn: grahamka 100g,parę plastrów polędwicy,ogórek świeży,szczypiorek, 2 mandarynki, jabłko
O: filet z ryby morskiej pieczony, kalafior gotowany, pół woreczka kaszy gryczanej
P: 30g mieszanki orzechów(włoskich i laskowych), szklanka kakao bez cukru na mleku 2% zamiast mleka (mało białka)- serek homo nat.
K: 2 jaja na twardo, sałatka z pomidorów ,cebulki i łyżki jog naturalnego
Są aż 3 owoce : banan, jabłko i mandarynka. IMHO lepiej wybrać 1, najlepiej jabłko.
R
Śn: 3 x kromka chleba żytniego ze słoneczkiem z białym serkiem i ogórkiem
II śn: mandarynka, kosteczka chudego twarogu
O: filet z ryby morskiej smażony na teflonie z pieczarkami, 30g makaronu pełnoziarnistego aldente i warzywa na patelnie (mrożone np. z Hortexu) raczej polecam świeże warzywa, lepsze niż smażone na tłuszczu. Poza tym jaka pewność, że mrożone nie były przetwarzane?
P: jogurt naturalny z paroma orzechami nerkowca jogurt lepiej dać na II śn z mandarynką/innym owocem. A tu twaróg z orzechami. Bo jogurt to jednak węgle.
K: tuńczyk z warzywami
R
śniadanie : 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pestkami dyni i słonecznikiem, 150gr serka wiejskiego, pół pomidora, szczypiorek; pomarańcza
II śniadanie: sałatka grecka : kapusta pekińska, pół pomidora, pół ogórka, 1/4 papryki zielonej, 1/4 puszki kukurydzy, kilka kawałków fety to na podwieczorek
obiad : 3 kotlety sojowe w sosie pieczarkowym ( pieczarki, cebula, jogurt naturalny, przyprawy), pół torebki ryżu brązowego, surówka z marchewki i jabłka
podwieczorek: grahamka, kawałek wędzonego łososia, kawałek avocado, jajko, kilka łyżek jogurtu; to na II śn. Im później, tym mniej węgli, a jest grahamka.
kolacja: pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem ( szpinak, czosnek, kilka łyżek jogurtu, przyprawy, oliwa z oliwek)
P
Iśn- rogal wielgachny maślany z masełkiem i dżemem truskawkowym, kefir truskawkowy 450gr , kawałek drożdżowego z nutellą, jablko
IIśn a) kanapka szkolna kupna-paluch, ser, masło, warzywka, szynka, sos jakiś pyyyysznyy ,kubuś
b) paczka herbatników, 2 mandarynki
banan i orzeszki solone-ok 50 gr
O-zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaczki polane tłuszczykiem z piersią z kurczaka panierowaną i smażoną na oleju, surówka wielowarzywna z majonezem, kompot
cappuccino, mars, 2 delicje
jabłko
P- hamburger,cola może jednak nie proponujmy fast foodów, nawet na P 
K- paluch z ziarnami z masełkiem, szynką, serem i pomidorkiem plus wiejski z warzywkami,herbata
teraz jem sobie drożdżowe i piję kakao
R
Śn: owsianka z 5 łyżek z bananem,łyżką rodzynek,paroma śliwkami suszonymi+ szklanka mleka; herbata z cytryną
II śn: 2 kromki razowca z paroma plastrami polędwicy,pomidorem,szczy piorkiem,rzodkiewką; jabłko
O: pstrąg pieczony w ziołach, pół woreczka kaszy gryczanej,kiszona kapusta, gotowana marchewka,groszek gotowana marchew= wysokie IG. No i pstrąg nie jest morski.
P: jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem,pomidorem na łyżce oleju, garść orzechów włoskich
K: gotowana pierś z kurczaka, sałatka z papryki,kapusty,marchwi,o górków,cebuli
R
ś: owsianka ( 4 łyżki owsianych, 2 łyżki otrąb pszennych, 1/2 łyżeczki kakao naturalnego , szczypta imbiru i cynamonu, wiejski lekki 150g, ok. 100 ml mleka, garść malin), 2 małe marchewki.
IIś: spora porcja sałatki z cukinii, pomidorów, papryki, ogórka, cebulki, salaty lodowej z sosem koperkowym. tu nie ma białka!! dodać białko i wrzucić na podwieczorek.
O: Gryczotto 50g kaszy gryczanej
7 kotletów sojowych gotowanych w bulionie grzybowym,
ok. 50 twarogu chudego i mały pomidorek pokrojony w kostkę,
porcja sałatki j.w
spora garść malin.
później 2 brzoskwinie
P: 2 cienki kromki grahama posmarowane twarogiem chudym a to na II śn.
ok 9 małych plasterków polędwicy z indyka,
2 pomidory, ogórek kiszony.
K: serek wiejski lekki 150g
papryka, 2 ogórki, garść pomidorków koktajlowych
Przepraszam, że się czepiam czasem może drobnostek, ale jak to mają być wzorcowe jadłospisy to muszą być dopieszczone.
|