2009-02-07, 20:49
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczepić czy nie szczepić?
Cytat:
Napisane przez ***luna
Ja szczepię, ale jesli chodzi szczepionkę skojarzoną świnka- różyczka- odra- odmawiam.
Zaszczepię na te choroby osobno.
Dlaczego?
Nadal istnieją wątpliwości co do możliwych skutków tej szczepionki, baznam dziecko, które po szczepieniu miało zaburzenia neurologiczne. (nie po tej szczepionce).
Naukowcy mówią (w większości): szczepionka nie szkodzi
Rodzice odpowiadają: skoro nie szkodzi, dlaczego moje dziecko zachorowało po jej podaniu.
Zdarzyło mi się przeczytac artykuł jednego z lekarzy, który powiedział wprost, że objawy poszczepienne mogą być groźne, nikt jednak tego nie przyzna i trudno udowodnić, że choroba jest wynikiem szczepienia a nie czegoś innego.
Poza tym podwyższoną temperaturę po szczepieniu lekarze traktują jako normę, odsyłają rodziców do domu, niestety temperatura (czasami) jest zapowiedzią czegoś groźniejszego,
|
Ja właśnie o tej szczepionce skojarzonej słyszałam wiele złego, naprawdę bardzo złego ( i to o nią mi najbardziej chodzi)... ale nie wiem czy w Polsce jest możliwe zaszczepienie dziecka osobno na te choroby. Kiedy ja byłam dzieckiem to zresztą w ogóle nie szczepiono przeciwko różyczce czy śwince i nic się nie działo. Sama zachorowałam raz na świnkę, a na różyczkę nigdy.
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
|
|
|