Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak odbudować poczucie własnej wartości ??
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-02-07, 21:53   #1
niczka87
Zakorzenienie

Jak odbudować poczucie własnej wartości ??

Mam problem w sumie już od dłuższego czasu... Mianowicie nigdy nie usłyszałam, że jestem beznadziejna, brzydka czy coś w ten deseń. Wręcz przeciwnie słyszę komplementy na swój temat, że ładna, że fajna, że zgrabne nogi ble ble ble... Generalnie nie uważam się za osobę brzydką, ale na komplementy tego typu odpowiadam jedynie uśmiechem, mówię "dziękuję" i tyle. Nie chcę być wychwalana pod niebiosa, ani nic z tych rzeczy, tylko mnie te komplementy nie ruszają, nie przemawiają do mnie. Mam zaniżone poczucie własnej wartości, choć wiem, że inni widzą mnie innymi oczami, niż ja sama. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Dla przykładu: podrywa mnie chłopak, ja łeb w dół czy coś podobnego, albo coś odburknę, bo zaraz nasuwają mi się myśli: "on do mnie? toż to niemożliwe, toż ja jestem taka, siaka, owaka, mam takie duże, małe, krzywe" czy cokolwiek innego. Czasem jak się napatrzę na jakąś niezłą laskę to zaraz się dołuję i znowu sto pytań w głowie z czego najważniejsze jest "czemu ja nie moge mieć tego tamtego tak jak ona"? Może to jest jakieś głupie dążenie do ideału, którego nigdy nie da się dopaść? Chciałabym to zmienić, chciałabym zmienić swój pogląd na własną osobę, uwierzyć, że jestem fajną laską, która zasluguje na wiele dobrego, na bycie szczęśliwą. Jak to osiągnąć? Jak zmienić swój wizerunek w swoich oczach?