2009-02-16, 08:25
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo - sierpniowe 2009! Część II
Cytat:
Napisane przez mirika
czekoladka jest wiele racji w tym co piszesz. przecież przed ciążą żadna z nas nie zastanawiała się czy jedząc różne rzeczy może zarazić się np toksoplazmozą. ja jedząc różne rzeczy nie zaraziłam się, ale teraz będąc w ciąży wolę unikać potraw, które zwiększają ryzyko zarażenia ...ja osobiście nie zjadłabym tatara ...właśnie z obawy przed tokso, z drugiej strony pewnie ryzyko zarażenia jest znikome, jednak ja wolę nie ryzykować.
|
wiesz ja nie zajadam tymi zakazanymi rzeczami caly czas......akurat bylismy na urodzinach i byl tatar to sobie zjadlam.......
Cytat:
Napisane przez Miramej
A skąd informacje, że jadły wszystko i rodziły zdrowe dzieci? Bo Ty jesteś zdrowa? Trochę za mało do statystyk  .
Co do tatara - ja bym się przejmowała (zresztą w ogóle bym nie dopuściła do takiej sytuacji), bo surowe mięso jest najczęstszym źródłem zakażenia toksoplazmozą. Ale oczywiście rób, jak uważasz. To Twoje dziecko i Ty podejmujesz decyzje. Ja odradzam. Córka koleżanki mojej Mamy też się nie przejmowała, zachorowała na tokso, dziecko cudem uratowano, ale mają problemy.
|
wystarczy zapytac naszych babć! moja babcia np.powiedziala ze w zyciu by nie pomyslala ze pasztet czy tatar moga byc szkodliwe dla dziecka......
tak samo moja mama jadla doslownie wszystko i wszystkie jej kolezanki ktore byly w ciazy tez!
teraz takie informacje co wolno, a czego nie sa na porządku dziennym, w gazetach, telewizji.......
ja wiem ze to moja sprawa ze jadlam ten tatar, ale jakos specjalnie sie nie boje......nigdy nie chorowalam na tego typu choroby, z kotami to juz wogole do czynienia nie mam- bo zwyczajnie nie lubie kotów!!!
to ze kobiety powinny unikac slonca , a reczej nadmiernego przegrzania organizmu i to ze alkoholu i papierosów w ciazy nie wolno to juz nawet babcie wiedzialy!!
a teraz co chwila cos nowego, ja mialam tylko na mysli to ze za chwile to wszystko bedzie zakazane w ciazy!
|
|
|