Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-02-24, 09:00   #91
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1
Dot.: Czy ktoś z Was jest na Drodze Neokatechumenalnej?

Cytat:
Napisane przez coldold Pokaż wiadomość
Skoro Bóg jest jeden, to czego tyczą te słowa: "Bo chociaż są tacy, których zwą „bogami”, czy to w niebie, czy na ziemi, jako że jest wielu „bogów” i wielu „panów"". Bóg wiedział, że ludzie będą sobie tworzyli bóstwa, jak to narórd izraelski miał w zwyczaju. Dlatego nadał sobie imię by móc się identyfikować. Poza tym, imię to znaczy "On powoduje, że się staje" a więc Benedykt jawnie umniejsza Bogu, mówiąc, że on jedynie JEST, a Bóg DZIAŁA.

Jak to nie został odrzucony? "Dom wasz [świątynia] pusty zostanie"
Jezus, wiedział, że ich wielbienie zostało odrzucone przez Boga.
Bóg to tytuł, wielu ludzi swoim bogiem nazywa np. pieniądze. Ja mówię o IMIENIU Boga, którego należy wzywać.
"U Boga nie ma zmienności" sądzisz, że Benedykt wymodlił u Boga coś sprzecznego z Biblią? Czy podał potwierdzenie swojej decyzji z Biblii?
Poza tym wciąż piszesz bardzo oględnie, bardziej tłumacząc na SWÓJ rozum, a może popatrz na tą sprawę od strony Boga?
Może przedstawisz mi w Biblii argument potwierdzający Twoje i Benedykta zdanie?

Dodam jeszcze „Ja świadczę każdemu, kto słyszy słowa proroctwa tego zwoju: Jeżeli ktoś doda coś do tych rzeczy, Bóg doda mu plag zapisanych w tym zwoju; a jeżeli ktoś odejmie coś ze słów zwoju tego proroctwa, Bóg odejmie jego dział w drzewach życia i w mieście świętym — rzeczach opisanych w tym zwoju."

Z drugiej strony z jakiej racji ktoś wtrąca się w PISMO od BOGA. Chyba to Bóg decyduje czy możemy używać Jego Imienia czy też nie. Benedykt jest niegodny jego używania, ale usuwania go już jest godny?
Po pierwsze JHWH oznacza "Jestem, który jestem" co znajdujemy w Księdze Wyjścia 3,14. Przecież nie używa sie słowa Bóg odnosząc sie do innych bóstw takich jak np. pieniądze. To wynika z osobistej interpretacji. Jesli ktoś kocha pieniadze ponad Boga, to najważniejszy jest ten fakt a nie jak to okresla. Jeśli nie ma poszanowania do słowa Bóg czy miałby ten człowiek szacunek do słowa JHWH??

i TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. W żadnym znalezionym rekopisie Nowego Testamentu słowo JHWH nie pojawia się!! Ten fakt potwierdza słuszność decyzji Benedykta. Jesli ktoś uzywa słowa JHWH to on właśnie zmienia treść Bibli. Nie można sobie dopisywać do Świetej Ksiegi nowych słów. Kim jest człowiek który to robi? Wie lepiej od Boga co ma byc w Bibli?
Piszesz, że opieram sie na swoich przemysleniach. Powiedz mi proszę na czym Ty sie opierasz, skąd czerpiesz takie informacje??