Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ksiądz nie chce ochrzcić dziecka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-01-04, 07:42   #2
ASIA81
Raczkowanie

GG do ASIA81
Dot.: Ksiądz nie chce ochrzcić dziecka

Hej! znam doskonale taki przypadek-jestem matką chrzestną takiego dzieciątka, A więc mój brat też nie ma ślubu kościelnego ze swoją żoną-tylko cywilny...a więc jak poszli do księdza to musiał z nim prawie 40 min. rozmawiać na ten temat. Ksiądz nie chciał ochrzcić gdyz dają zły przykład dziecku i wg kościoła żyją w grzechu...już mieliśmy szukać innej parafii-swoją drogą nie słyszałam o tym aby do chrztu w innej parafii była potrzebna zgoda macierzystej parafii...chyba tylko przy slubie ale nie wiem na 100%. Także wybraliśmy się na drugą wizytę do proboszcza, już razem z teściem od brata który jest dość rzeczowym mężczyzną...i jednak uległ ksiądz po stwierdzeniu od tego teścia że dziecko nie jest temu winne że rodzice maja taki a nie inny ślub...powinien dostać szansę startu i w przyszłości sam zdecyduje jaką drogą będzie chciał kroczyć a ochrzczenie niewinnego dziecka jest obowiązkiem księdza.Także uległ i ochrzcił ale mnie jako matkę chrzstną przepytywał z katechizmu w dzień chrztu jakiś nawiedzony.....cóż przezyliśmy ale ja osobiście myslę że co do takiego stwarzania problemów przez księdza przy chrzcie to jest jego indywidualna postawa.Zależy od księdza....życzę powodzenia...Pozdrawiam!

ASIA81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując