|
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
Napisane przez scorpionec
banany moga uczulać  mam w domu kaszke bananowa dla dzieci (ryzowo jakąś tam - jadlam te cuda na poczatku karmienia zamiast mleka) i jest od 6 miesiąca..
nieja zamierzam wcześniej niz w 6 miesiącu testowac nowe rzeczy mimo iz mala tylko na cycu.. jak skończy 5,5 to bede wlaśnie ja tak przyzwyczajac i testowac po łyżeczcedwuch.. mam nadzieje ze przez te 2 tyg cos jej na tyle zasmakuje ze bede mogla posilki zaczac zastepowac.. i ograniczac tym samym cyca.. tylko nie wiem czy jakies mleko wprowadzac czy 1-2 posiłki cycowe zostawić  tylko ze wtedy to do roku bedzie na cycu wisiec a ja do 8 miesięcy to max chce ja karmć 
|
Ja zamierzam wprowadzac nowe pokarmy już od pocztku 6 mca - czyli jak skończy 5m i 1 dzień. Na razie to taki plany, ale karmic piersią chcę do 6 max 7 mca. Zobaczymy jak to w praktyce będzie.
Cytat:
Napisane przez jo@n@
Mam pytanie: od kiedy zaczęłyście dawać soczki maluchom. Bo moja mama się upiera, że ona dawała kilka kropelek już w 2 miesiącu.
|
Cytat:
Napisane przez lisey
soczki ja sie z grona wylamie i bede podawac wode,nie chce uczyc na soczki bo potem bedzie klops z obiadu,znam z autopsji,siorka dawala swym dziatkom soczki i teraz ma zagwozdke,z kolei psiolka wode i jest cacy
|
Wydaje mi się, że na soczki to za wcześnie. Lepiej podawac wodę i herbatki (te parzone z torebek a nie rozpuszczalne) - zresztą to już dziewczyny wcześniej napisały . Ja prawie codziennie podaję wodę a herbatki raz na jakis czas jak sobie robię to małęj odlewam
Cytat:
Napisane przez katakumba
wiecie co?
wicie ze plecy napieprzaja. wiec wzielam dzis dwie tabletki przepisane przez lekarza. tam pisze zeby brak jak boli 1 - 2 do 4 razy dziennie. a ja po tych dwoch juz od godziny wymiotuje, rece mi sie trzesa, zle sie czuje
|
Cytat:
Napisane przez katakumba
przespalam sie, lepiej mi
|
katakumba - a próbowałaś cwiczyc?? Ja jak codziennie nie pocwiczę to mnie plecy napier....ją, wiec regulanie cwiczę. Z resztą na zdrowie mi to wychodzi.
Cytat:
Napisane przez Petitka4
Jejku ja dzisiaj zrobilam malej to samo. Krew leciala, ale ja jedza matka  od razu rywanolem przylozylam , palca zawinelam ale teraz to nawet sladu nie ma. Ale odwine pozniej to zobacze jak sie sprawy maja. A na dezynfekcje spirytusem?? Nie bedzie jej to pieklo?
|
Nastraszyłyście mnie z tymi pazurkami i dzisiaj nie będę ciąc. Jutro zrobię młodej manicure, może zła passa minie.
Cytat:
Napisane przez skylie
Nie chce Cie martwic, ale pomimo, ze Wojtus juz od malego ssie smoka, to od ok 3 tygodni wypluwa smoka na rzecz raczki i co mnie martwi coraz czesciej na rzecz kciuka. Jak tylko wlozy go sobie do buzi to ssie namietnie, az mlaskanie slychac w calym domu  Zastanawiam sie jak go odluczyc  Mama (znow) radzila, zeby nalozyc rekawiczki na kilka dni na rece i to powinno pomoc  Poki co jeszcze nie probowalam 
|
Moja to ssie smoka i zaczęła całe piąstyki pchac do buzi. Ja bym bardzo chciała ją oduczyc smoka tylko nie wiem jak, bo ona się przyzwyczaiła, że w dzień jak zasypia to go dostaje. A rękawiczki na rączkach nic nie pomogły. martusia jedną ściagneła a drugą całą zaśliniła
Cytat:
Napisane przez an.ka.b
My dzisiaj po drugiej serii szczepień, mała dała taki koncert, że aż mi ręce drżały. A darła się już przy doustnej na rotawirus, przy kłuciu to masakra. Teraz albo przy cycusiu, albo śpi. Temp. nie ma.
Mała ma skończone 3mce i 4,7kg - nie jest to może bardzo dużo, ale mieści się w normie.
......
No i jeszcze jakieś nieprawidłowości w stosunku obwodu główki do klatki piersiowej. Jak to się ma u was w cm??
No a na dodatek musimy zrobić morfologię, bo ponoć blada jest. Znowu kłucie 
Przeraża mnie to wszystko, tak się boję, że dziś ryczę z małą i o małą. No i fakt, że jeszcze 3 miesiące mam czekać, żeby się upewnić co i jak
Dzięki, że mogłam się wygadać.
Pozdrawiam
|
Ankab - głowa do góry . Nie łam się teraz, bo to nie ma sensu. Rozumiem, że sie boisz, bo ja wczoraj się dowiedziałam ,że mała ma szmery w serduszku i musimy pójśc do kardiologa i jeszcze zbadac dodatkowo słuch bo na jedno uszko kiepsko reaguje.
Marta ma prawie skończone 3 mce i waży 6,7kg i ma 70 cm.
Znalazłam w książeczce dane główka/klatak i tak jak się urodziła to miała 36/37, potem było 38/41 a wczoraj 41/41,5 cm. Moze to Ci jakoś pomoże, ale jak widac to zależy chyba od pielegniarki jak mierzy, bo malutka na pewno w klacie przybrała bo mi sie nie mieści w ubraka z 2 pomiaru.
Cytat:
Napisane przez edyta0131
Mamuśki mam do Was pytanie- jeśli któraś z Was bierze tabletki Cerazette, to jak Wam się skończy listek, to robicie jakaś przerwę czy nie? Nie dostane się w tym miesiącu do swojej ginki i po recepte id jutro do rodzinnej. No i nie wiem, czy trzeba jakąś przerwe zrobić czy nie  Dodam, że karmię piersią.
|
Ja tak jak maniche biorę azalię - i nie można robic przerw, a to jest to samo co cerazette.
edytko - dziecko musi byc zdrowe do szczepienia, dlatego przed podaniem szczepionek pediatra je ogląda.
A moje maleństwo dzielnie zniosło szczepienie. Wczoraj calutki dzień spała, bez tempki. Dzisiaj obudziła się z bananem na twarzy, a teraz mała zołza nie chce spa tylko lezy i co chwilę woła o smoka. Jak jej dam to possie chwile i wypluwa i znowu woła.
---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------
Anka.b - własnie widziałam zdjęcia Marysi i przyjrzałam się mojej Martusi o ona ma też podobnie uszka osadzone i jakoś lekarz nic nie mówi. Będzie dobrze
Drama - właśnie mie się przypomniało. jakiej firmy kupiłaś ten stanik?? Bo to wprawdzie nie mój rozmiar ale ja tez potzrebuję nowego stanika a jak na razie to tylko Anita ma mój rozmiar
|