Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Technik organizacji usług gastronomicznych
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-02-28, 08:46   #10
Anuciak
Raczkowanie
 
Avatar Anuciak
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Otwock
Wiadomości: 71
Send a message via Skype™ to Anuciak
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

Troszkę zaniedbałam wątek, ale wróciłam z przepisami. Dzisiaj będzie owocowo.

ZUPA Z OWOCÓW MIESZANYCH

Składniki na 1 porcję:
- jedno jabłko
- jedna gruszka
- trzy śliwki
- śmietana 30g
- cukier 30g ~ 2-3 łyżki
- woda 0,25 l
- mąka ziemniaczana jedna płaska łyżka [ja jej nie dodaję]

1. Stawiamy 2,5l wody. Dodajemy do tego cukier.
2. W czasie gdy gotuje nam się syrop starannie myjemy owoce. Nieobrane gruszki i jabłka kroimy na cząstki (tak, żeby w czasie gotowania nie rozpadły się). Ze śliwek usuwamy pestki.
3. Gdy woda się gotuje dodajemy przygotowane owoce. (owoce mają się ugotować na bardzo miękko)
4. Po ugotowaniu owoców wyjmujemy je z garnka i przecieramy przez sitko. (w sitku zostają nam skórki owoców)
5. Po przetarciu do wywaru owoców możemy dodać zawiesinę z mąki. Zupa zrobi się gęstsza. (ja tego nie robiłam) Oczywiście po dodaniu maki, należy zagotować zupę.
6. Rozprowadzamy śmietanę niewielką ilością zupy i łączymy z pozostałą zupą.

Śmietanę można dodać również dopiero na talerzu. Zupę można jeść z groszkiem ptysiowym, makaronem itp.

KISIEL OWOCOWY

(5 porcji) Składniki:
- czerwone i czarne porzeczki lub mrożone 200g
- woda o,6 l
- mąka ziemniaczana dwie łyżki
- cukier 150g ~12 łyżek

Owoce przebrać, opłukać na sicie, włożyć do wrzącej wody z cukrem, kilka minut gotować, przetrzeć przez sito. Z części odlanej zimnej wody sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Zagotować przecier, odstawić z płyty,wlać do niego zawiesinę i mieszając zagotować. Zimny kisiel udekorować bitą śmietaną. Aby zapobiec zrobieniu się kożucha należy skropić wierzch zimną wodą lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO
__________________

Anuciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując