2009-02-28, 23:37
|
|
BAN stały
|
Dot.: Lolita i ...cyklon B
Będę złośliwy...
Zapach X - mój Boże... Abażury z ludzkiej skóry w buduarze Ilse Koch - sztuka, sztuka nadludzi! Całe Buchenwald oddycha majowym powietrzem! Jestem niemy, wciąż niemy wobec tego piękna! Onieśmiela mnie ono swą brutalną oczywistością - tak... niemieccy specjaliści od sekcji zwłok umieją "zrobić coś z niczego". Cóż za wdzięczna preparacja! Łagodne, mleczne światło błyska... Mała Silke, leżąc w swym łóżeczku, znów ma problemy z zaśnięciem: "Mutti, Mutti! Śnią mi się kolczaste druty, a na nich ludzie, ludzie, ludzie"... "Już dobrze, mein Kind, już dobrze..." Idę więc dalej "To mydło nadaje się tylko do prania - zbyt mocno śmierdzi, by można się nim myć" - Brigitte psioczy pod nosem, niepomna czujnego wzroku Oberstürmbandführera... On rozumie jej obiekcje, ma ten sam problem. Profesor Skinner i jego "oszczędność". Balie z mydlinami pod południową ścianą bloku Nummer Sieben. Zapachy nachodzą jeden na drugi, zagęszczają się, dopełniają. Któż zdezynfekuje te śmierdzące baraki?! Smugi aldehydów i szyprów, dębowych mchów, pestek dzikich wiśni. Czy to już nuta bazy? Cielesne piżmo? Czy to tylko wiatr przywiał znajomy swąd palących się ciał? Dobry Boże! One wciąż skwierczą jak kurczak w oleju! Nikt nie zdoła powstrzymać tej tyrady zapachu, wizji i wspomnień - oto jest Apokalipsa made by Birkenau! Teraz czas na kadzidło. Kadzidło jest piękne. Tak pachnie kościół, gdy Wielka Sobota Co masz w koszyku, jasnookie dziecię? Co wzbudza mój głód? Głód tak zwierzęcy, że braknie mi słów... Herr Gott - oto jest słodycz żydowskiego miodu. W nim piwonie i fiołki, w nim jest powój dziki, który trzyma straż na wszystkich zapomnianych grobach, na rozległych bliznach Europy... Módl się, módl z całych sił, cygańskie niemowlę. Świat dziki i zły czyha na twój jasny umysł...
Czy ta "recenzja" ma prawo bycia? Czy ktoś chciałby jej bronić? Ja nie...
Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2009-03-01 o 23:46
Powód: odtworzenie treści postu
|
|
|