Dot.: 3 latka obgryza paznokcie
stres? wiem ze na ogol obgryza sie paznokcie pod wplywem nerwow. najciekawsze jest to ze ona obgryza paznokcie kiedy kladzie sie juz spac, lezy w lozku a ja czytam jej bajki. o ile wiersze mozna nazwac bajkami, ale niech bedzie. Nie mam problemow zeby klasc ja spac, nie strofuje jej, ona ma swoj wlasny zegar i ja jej nie musze o niczym przypominac, to predzej ona mi przypomina o wszystkim, ze musi umyc zeby, ze musi sie wykąpac a potem spac.
Ciekawe zapytac malucha czemu obgryza? chyba nikt by sie do tego nie przyznal, szczegolnie dziecko, bo wiadomo obgryzanie to walka z nerwami, a nerwy u dziecka moga byc zbyt osobiste i dziecko nie mialoby ochoty mowic matce ze sie np, nieszczesliwie zakochalo( w tym momencie przyklad starszego dziecka), oczywiscie wszystko tez zalezy od relacji rodzic- dziecko.
u mnie w domu jest bardziej atmosfera kolezenska miedzy dzieckiem i rodzicami oczywiscie w granicach rozsadku.
Ale z samej ciekawosci zapytam sie tego mojego malego terrorysty czemu obgryza, na tlumaczenie pewnie dnia zabraknie hahahahaha.
|