2009-03-05, 09:09
|
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Inhalatory dla dzieci
Droga Kanciu,
nieprawda jest,że przez inhalator/nebulizator podaje się tylko sterydy i że stosuje się go tylko w atmie...
Jak najbardziej można zastosować go w zwykłym przeziębieniu albo nawet profilaktycznie. Sama jestem mamą i lekarzem przy okazji i inhalator uważam za świetną rzecz!
My kupiliśmy go naszemu synkowi kilka m-cy temu (miał wtedy 2 lata i pierwszy-i jak do tej pory ost.raz dostał zapalenia krtani). Inhalowaliśmy do wtedy solą fizjologiczną i parę razy adrenaliną (plus dostawał clemastin i ibuprom). Suchy kaszel za 2 dni zmienił się w mokry i szybko mu wszystko przeszło.
Od tamtej pory jak tylko zaczyna kasłać, kichać albo sami czujemy,że w domu jest za sucho (co zimą przy rozgrzanych kaloryferach często się zdarza) robimy mu inhalacje solą i jest wszystko ok. Mały to super znosi-sam siedzi i trzyma sobie maseczkę przy twarzy przez kilka min!
My mamy model emed A600 (za ok.120zł)-szczerze go polecam.W zestawie sa 2 maseczki-mała i duża. Ostatnio sama się inhalowałam będąc przeziębiona i naprawdę czuje się po tym duża ulgę-nos się odtyka,nawilżają się śluzówki i katar się rozrzedza.
Trochę się za bardzo chyba rozpisałam ale jeszcze jedna rzecz:
tak naprawdę to wszystkie przeziębienia-zwłaszcza wirusowe zimą ,dotykają nas dlatego,że mamy za bardzo wysuszone błony śluzowe, jesteśmy poddani na duże zmiany temperatur-na zewn zimno w domu grzejemy i stąd osłabienie organizmu i infekcje. Czasem wystarczy się "nawilżyć"-dużo pić i właśnie np inhalować, żeby zapobiec przeziębieniom.
No to na tyle!
|
|
|