Zakorzenienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
Cytat:
Napisane przez justysd
Hmmm, po wielu namysłach, setkach stron lektur na Wizażu, zakupach aptecznych (ponad 200 zł!!! ) mój program pielęgnacyjny wygląda tak:
- mycie twarzy 2 x dziennie LPR Tolariane,
- po umyciu buźki - tonik fizjologiczny LPR,
- demakijaż wieczorny LPR fizjologiczny płyn micelarny,
- wieczorem Effaclar K (zamiennie z Effaclar H lub Lierac mat-chrono regenerujący - nadal cholercia nie rozumiem składu ale stoi na półce kosztował 100 zł i ma wit C i E), 
- na dzień Effaclar M (jak dla mnie wystarczająco nawilża)
- 2x w tygodniu peeling enzymatyczny Lierene do cery wrażliwej.
Kolorówka:
- baza Soraya,
- mieszanka dwóch podkładów (dla lżejszego efektu) - Clinique superfit i Vichy Dermablend,
- na wykończenie makijażu puder w kamieniu Bourjois (nakładany pędzlem)
Ufff....
W planach zakup - Biodermy Photoderm AKN Mat SPF 40/ UVA 26 (mam nadzieję, że wystarczy dla ochrony). Myślę tylko że zakup tego kremiku wykluczy stosowanieu bazy pod makijaż - no bo ileż warstw można nakładać na twarz ???
Proszę przeanalizujcie ten mój wstępny program. Czu coś zmienić ?? Nadal mam dylemat z tym Lieraciem i bazą pod maikjaż (wydałam pieniądze i mam nie używać?). Nie wiem jak to wszystko tak do końca dobrze pogodzić... żeby nie przesadzić ...
|
no to teraz przyjrzę się dokładniej. oczyszczanie bardzo dobre - delikatne, niewysuszające co do pielęgnacji nocnej: tylko nie stawiaj sobie ostrych reguł, jeśli np. poczujesz wieczorem, że potrzebujesz nawilżenia, a na grafiku widnieje effaclar k, to olej grafik a jeśli effaclar ci nie będzie wysuszał twarzy, to dla mocniejszego efektu możesz go poużywać kilka nocy pod rząd. effaclar h miej póki co w pogotowiu, a co do lierac'a, to nie wygląda źle. z pewnością są gorsze kremy, ale denerwują mnie silikony w kremach na noc. on tego trochę ma. prócz tego jednak trochę ekstraktów roślinnych i to nie tylko na szarym końcu (nawilżanie, odżywienie), kwas salicylowy (BHA, ten co m.in. w effaclar k jest), ale ogólnie skład dłuuuugi i na pewno nie jak marzenie. w rezultacie to kwestia indywidualna, czy przypasuje czy nie. jak się źle z nim na twarzy czujesz, to spróbuj się z jakąś koleżanką wymienić pieniążków na to poszło, ale jak się nie da, to trzeba się cholerstwa pozbyć i gwarantuję ci, że będziesz się lepiej czuła, jak krem nie będzie się na ciebie patrzył każdego wieczoru ja moje wszystkie kremy pod oczy oddałam kumpeli. ona jest szczęśliwa, a mi powoli schodzą wszystkie wysypki z okolic oczu (w końcu!!!).
makijaż to również bardzo indywidualna sprawa, ja ostatnio coraz mniej kryjących kosmetyków potrzebuję, przez co są one lżejsze. jak wmieścić przed tym filtr - ha, dobre pytanie... ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie takich mieszanek... nie wiem, na ile ma sens nakładanie filtru na krem, skóra chyba nie jest w stanie wchłonąć wszystkiego... jak nakładam typowy filtr (i nie martw się, 40tka jest na polskie warunki wystarczająca), to na to idzie tylko pudrowaty podkład. więcej warstw bym nie zniosła... ale niektórzy nakładają 1. serum 2. krem nawilżający 3. filtr 4. bazę 5. fluid i 6. puder nie żartuję...
|