POMOCY! pierścionek zaręczynowy, obrączki - złoto białe, żółte, mieszane?
Mam ostatnio dylemat, który nie daje mi spokoju. Mój chłopak poprosił, żebym powiedziała mu czy wolę pierścionek zaręczynowy z bialego czy żółtego złota. Jestem tradycjonalistką i chętnie zdecydowałabym sie na żółte złoto - zarówno co do pierścionka, jak i potem obrączek. Ale tu pojawia sie problem - większość mojej biżuterii jest srebrna, bardzo ją lubię, nie chciałabym z niej rezygnować, a zawsze miałam przeświadczenie, że złota i srebra nie powinno nosić się jednocześnie. Ale może się mylę? Jeśli ktoś się na tym zna, proszę o radę - czy "gryzie się" ze sobą np. na jednej dłoni złota obrączka i pierścionek, a na drugiej - srebrny pierścionek, lub srebrne kolczyki w uszach, lub łańcuszek, itp? Co do "mieszanej" biżuterii mam mieszane uczucia, sama może nawet bym się na nią zdecydowała, ale tu kolejny problem: oboje cenimy sobie prostotę, wiem że mój przyszły mąż chciałby jak najprostsze obrączki, więc nie chciałabym go skazywać na noszenie mieszanej, która siłą rzeczy musi być bardziej ozdobna. A co do zupełnie białego "kompletu" nie jestem przekonana, wiadomo że to kwestia gustu, ale w moim odczuciu biała obrączka jest czegoś pozbawiona, wygląda tak... zwyczajnie, jeśli ktoś wie o co mi chodzi. No i poza tym przecież całkiem możliwe że za 10 - 15 lat będę wolała nosić żółtą biżuterię, a przecież obrączka jest (w zamierzeniu) na całe życie. Jakie jest najlepsze wyjście z tej sytuacji? Moje pytania:
1. Czy można nosić do złotego pierścionka i obrączki srebrną biżuterię?
2. Jeśli nie, to czy odpowiednia byłaby kombinacja: złota, klasyczna obrączka+mieszany pierścionek+ pozostała biżuteria srebrna - czy wtedy się to nie gryzie (szczególnie ten mieszany pierścionek ze złotą obrączką)?
3. Jak zapatrujecie się na "mieszane" pierścionki? Czy wg Was takie połączenie białego i żółtego złota jest ładne? I czy jest praktyczne?
Bardzo gorąco proszę o pomoc te z Was, które miały podobne dylematy i znalazły optymalne rozwiązanie, lub po prostu te, które mają sprecyzowane poglądy na tę kwestię. Ja neistety sama nie jestem w stanie tego rozstrzygnąć.
Pozdrawiam i czekam niecierpliwie!
|