Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co robić gdy zapcha kosmetyk ???
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-03-27, 06:14   #23
_marcepanka_
Raczkowanie

Dot.: Co robić gdy zapcha kosmetyk ???

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Właśnie szukałam i nie mogę znaleźć Mogłabyś mi podać jakieś linki?

Dziewczyny oczywiście że byłam u dermatologa, ale niestety wielomiesięczna kuracja nie przyniosła żadnych efektów, wydałam tylko mnóstwo kasy w błoto, po czym lekarka stwierdziła że to przez hormony i ona nic temu nie jest w stanie zaradzić.
Lalaith, miałam to samo. Przez lata walczyłam z zaskórnikami, pryszczami, czasem bąblami. Lekarka przepisywała maści, kremy, antybiotyki, aż w końcu zaproponowała retinoidy. Wtedy powiedziałam: STOP! Trafiłam na Wizażu na forum o kosmetykach naturalnych, robionych. Przy o kazji przeczytałam opinię dr Różańskiego o składnikach w kosmetykach, które szkodzą skórze. A takowe są nawet w wielu aptecznych kremach.

Gdy odstawiłam kremy z parafiną, olejami mineralnymi, moja buzia z dnia na dzień poprawiła się. Aktualnie patrzę na składy kosmetyków, stosuję te bez parafiny, staram się nie używac kremów z parabenami. Stosuję sera robione z BU. Nawilżam kwasem hialuronowym w żelu. Twarz myję olejkiem myjącym BU a potem dodatkowo mydełkiem naturalnym Alepia.

I muszę przyznac, że moja cera nigdy nie wyglądała lepiej. Kiedyś wyciskałam zaskórniki (choc wiem, ze niewolno, ale nie mogłam się powstrzymac). Dziś, nie mam już co wyciskac .

Nie rozumiem dlaczego lekarz nie mógł mi powiedziec, żebym uważała na szkodliwe składniki zawarte w kosmetykach, A przecież to by wystarczyło. Ale już niejednokrotnie przekonałam się, że lekarza też trzeba pilnowac i często samej drążyc problem, również w wielu w innych przypadkach chorobowych.

Zapomniałam dodac - a to istotne - że nie używam już żadnych podkładów gotowych, bo nawet te z wyższej półki mogą zapychac. Stosuje wyłącznie podkłady sypkie, mineralne w 100 %. Oszukane typu L'oreal też zdarzały się zapychac. Teraz jestem bardzo zadowolona. Buzia wygląda dobrze, a minerałki tez potrafią świetnie kryc.

Edytowane przez _marcepanka_
Czas edycji: 2009-03-27 o 06:18
_marcepanka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując