2009-03-27, 11:59
|
#1862
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: dolnośląskie
Wiadomości: 10 189
|
Dot.: Zabieg Cosmelan-Pamietnik- Część VI
Cytat:
Napisane przez agam1977
SZARLOTKA (prosty, sprawdzony przepis, zawsze wychodzi)
na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- kasza manna (niekoniecznie)
na ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej (ja używam do wszystkich wypieków pszennej dalachowskiej żółtej typ 480)
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- paczka margaryny (świetna jest palma z murzynkiem albo z dodatkiem masła)
posiekać margaryne nozem, mieszając z mąka solą i proszkiem
dodać
- 2 całe jajka i 2 same żółtka
- 2 łyżeczki śmietany (gęstej, kwaśnej najlepiej z kubeczka)
- 1/2-3/4 szklanki cukru (w zalezności od upodobań czy ktoś woli mniej czy bardziej słodkie)
zagnieść ciasto, podsypać mąki żeby było jak na makaron
ciasto podzielić na 2 części: wiekszą i troche mniejszą (rozwałkować)
dużą prostokątną blachę nasmarować margaryną lub masłem i wyłozyć papierem, ewentualnie posypać bułką tartą
większą częścią ciasta wylepić blache (spód i brzegi do połowy)
ciasto posypać troszke bułką tartą (żeby pociągła sok)
2kg jabłek obrać ze skórki, wydrążyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko odcisnąć sok, dodać 3 czubate łyzki cukru, i 2 płaskie łyzki manny (manna nie jest konieczna jak odciśnie sie sok z jabłek) wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać cukrem waniliowym i cynamonem
pozostałą rozwałkowaną częścią przykryć jabłka, posklejać brzegi ciastai i ponakłuwać tą pierzynkę widelcem.
Ciasto piec w piekarniku bez termoobiegu ok 1 godziny w temp 180 stopni do momentu az się wierzch ładnie przypiecze (moze miejscami pęknąć).
Przed wyjeciem ciasta delikatnie otworzyć piekarnik (mała szpara) na chwile, żeby wyszła para.
Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------
TZ to towarzysz zycia, przeważnie chodzi o męża, ale moze tez być konkubent...
|
  Dziekuje Agus ..a piana z białek posmarowac?wierzch!! upieke bo dobra szarlotka to mniam
|
|
|