Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-03-27, 22:46   #3577
fireman240
Przyczajenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez ~Veronique Pokaż wiadomość
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozjaśnić sytuację? Bo dzwonie do pup od rana, ale zajęte cały czas jest....
Miałam staż od 10 września 2007 do 9 maja 2008. Przez cały okres stażu otrzymywałam stypendium jeszcze po starych stawkach czyli niecałe 500zł na rękę. Wczoraj chciałam wyliczyć PIT i zastanowiła mnie jedna rzecz.
Za niecałe cztery miesiące w 2007 roku Pup wystawił mi pita na ok 1500zł.
Za cztery miesiące i 9 dni w roku 2008 dostałam pita na prawie 2900zł i teraz muszę dopłacać do podatku.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd taka różnica? bo próbuje liczyć to na różne sposoby i nijak nie wychodzi.
W dodatku na Picie mam daty że za okres od 1 stycznia do 30 czerwca, kiedy już 12 maja podpisałam umowę o pracę...

teoretycznie staż dostałaś za 5 m-cy i te 9 dni. bo za grudzień 2007 staż otrzymałaś w styczniu, a to sie już wlicza do zeznania za rok 2008.
Czyli otrzymałaś 500 zł (brutto było zapewne ponad 600zł)* 5 m-cy + kwota za 9 dni (którą otrzymałaś w czerwcu, dlatego w zeznaniu jest wpisane do czerwca, liczy się data wypłaty, nie stricte czasu pracy) to mogło wynieść 2900zł.
Na moje oko wszystko jest chyba dobrze, ale jeśli masz wątpliwości to zadzwoń a najlepiej przejdź się do urzędu i poproś by to sprawdzili.
fireman240 jest offline Zgłoś do moderatora