Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problem ze starym i nowym psem :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-03-30, 12:08   #5
dog in the wood
Rozeznanie

Dot.: Problem ze starym i nowym psem :(

Niedawno sprzedawałam suczkę shih 8 tygodniową, gdzie w domku już była jedna suczka 5 letnia shih...Zachowania o których piszesz są normalną reakcją na nowego członka rodziny... 4 dni to jest bardzo krótki okres czasu.

Dla mnie szczeniak 6 tygodniowy powinien być jeszcze przy matce ale to już inna historia i nie będę się rozpisywała.

Wyobraź sobie taką sytuację mieszkasz sobie z rodzicami w domku nagle po pewnym czasie rodzice przynoszą ci rodzeństwo i mówią nie wolno Ci jej czy jego dotykać i masz mu ustępować we wszystkim i wszystkie Twoje rzeczy włącznie z łóżkiem masz mu oddać. Jak byś się czuła odtrącona i jakby Ci odebrali Twoje ukochane zabawki.

Twoja starsza sunia czuje się zagrożona a raczej czuje że jej pozycja jest zagrożona.

Musisz szczeniaczkowi zrobić osobne posłanie, poza tym podstawą są osobne miski i zabawki. Nie wolno Ci odtrącać dorosłej suczki i rozczulać się nad maleństwem.

U mnie na dzień dzisiejszy są 2 szczeniaki shih ich matka i druga suka shih dorosła. Moje szczeniaki na noc i na czas mojej nieobecności w domu ze względu na ich bezpieczeństwo są odgrodzone od dorosłych psów. Jeżeli chodzi o sukę dorosłą owszem denerwują ją szczeniaki i warczy na nie tylko warczy bo w ten sposób pokazuje szczeniakom że jej sie nie podoba jak sie do niej przytulają i jak chcą sie z nią bawić. Jedzenie dostają w wyznaczonym dla nich miejscu w przypadku moich szczneiakó jest to płotek u Ciebie może być to np. kuchnia czy pokój odgrodzony barierką od innej częsci domu i starszej suni. ALe musisz też karcić słownie starszą sunię za złe zachowanie w stosunku do szczneiaków np wystarczy "Fe"...suka nie powinna ci ugryźć szczneiaka chyba ze podejdzie do jej miski ale to inna bajka. Powinnaś się przygotować na przyjęcie nowego pieska w domu. Teraz potrzeba czasu aż starsza sunia zaakceptuje nową sytuację (nie można odtrącać musisz poświecać jej też czas). Starsza suczka będzie uczyła maleństwo codziennosci, poza tym też bedzie pokazywała na co moze sobie pozwolić z nią.
Pamiętaj dopóki szczeniak nie urośnie musisz podczas swojej nieobecności czy nawet w nocy izolować ją od starszej suki np. zaopatrz sie w płotek który kosztuje 100zł na allegro np.
Musisz maluszkowi wyzaczyć miejsce do spania, gdyby był to płotek byłoby ci łątwiej zroibć tam spanie i od razu jedzenie. Oczywiście musisz zrobicz szczeniaczkowi inne miejsce do jedzenia niż starszej suni.
Poza tym co najważniejsze być cierpliwą bo starsza suczka zaakceptuje szczenie w ciągu ok 2 tyg. Tak było z moim szczneiakiem który trafił dodomku gdzie byłą już suczka. Sytuacja wyglądała podbnie warczenie na maleństwo i odchodzenie z legowiska jak maluszek chciał sie przytulić. Teraz już jest u nich wszyskto ok a minął ponad 1 m-c. Cierpliwości. Jak masz jeszcze jakieś pytania to napisz odpowiem na każde oczywiście jak będę tylko potrafiała.