Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - sprawy związane z USC
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-01, 17:37   #4
ewurka
Wtajemniczenie

Dot.: sprawy związane z USC

Cytat:
Napisane przez tygrysiasta Pokaż wiadomość
Ja nie jestem mężatką, ale mam wykłady z prawa rodzinnego, więc może w płaszczyźnie czysto teoretycznej pomogę
Po otrzymaniu zaświadczenia z USC masz 3 miesiące na przedstawienie go duchownemu, który następnie musi pouczyć nupturientów o ich prawach i obowiązkach, a potem następuje ceremonia. Dopiero w czasie ceremonii, po złożeniu oświadczeń o woli zawarcia małżeństwa (zgodnych oświadczeń oczywiście) powstaje małżeństwo, z tym że dwupłaszczyznowe - w świetle prawa świeckiego i w świetle prawa kanonicznego. Także odpowiadając wreszcie po tym przydługawym wstępie na Twoje pytanie - w świetle prawa cywilnego małżeństwem jesteście dopiero po powiedzeniu sobie "TAK" w czasie ceremonii, a zaświadczenie dopiero Was do tego uprawnia
tygrysiasta a powiedz mi czy dokumenty z USC mogą nam odebrać rodzice? wiem, potrzebujemy upoważnienia ( takiego jak u notariusza?) problem jest tego typu, że jesteśmy w UK i przeoczyliśmy te 3 miesiące przez które ważne są dokumenty i nie chcemy jechać jeszcze raz jedynie po te dokumenty...a urlop który mamy teraz nie obejmie nam tych 3 miesięcy

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując