Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wymarzony pierścionek część XIV :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-03, 14:01   #2186
dorinka30
Zakorzenienie
 
Avatar dorinka30
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
Dot.: Wymarzony pierścionek część XIV :)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Żurek gotuję na bardzo różne sposoby.
Najbardziej lubię klasyczny niezabielany...z jajcem.
Robię normalny wywar z mięska i włoszczyzny.
W wersji świątecznej mięskiem jest schab bez kości.
czyli wlewam do gara wodę wkładam kawałek schabu marchew pietruszkę por seler i gotuję. Podczas gotowania po jakiś 15 min dodaję bialą kielbasę. Gotuję dalej, po 15 min dolewam gotowego żuru z butelki.
Jak się zagotuje wyjmuję warzywa (do wywalenia), mięcho i kiełbachę kroję...dodaję 2 ząbki czosnku, majeranek, pieprz, łyżkę chrzanu.
Do talerz wkładam 2 połówki jajca, wlewam żur i gotowe.

Mozna to zabielić śmietaną ..ale ja wolę czysty.

Zazdraszczam tej kurtki

Ja myję wodą i nic mnie nie wysusza. Na prawdę tej olejek myjący z BU jest cudowny
Dzięki, ja też czysty lubię....Nie wiedziałam z czego ten wywar zrobić , najpierw robiłam z białej kiełbasy ale mnie obrzydziło bo to tłuste cholernie , ostatnio na wodzie samej porażka....A można na kurczaku zrobić wywar, później rozumiem że koniecznie ta kiełbacha i koniecznie biała, tak ? Ile gotujesz jeszcze z tą białą kiełbasą i czy nie jest tłusty ?
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora