Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-04, 12:27   #680
adrijah
Zakorzenienie
 
Avatar adrijah
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia

Ostatnio dostałam od Taty dwie książeczki z Faktu z przepisami. Jedna to "Ryby na święta". Książeczka raczej z przepisami bożonarodzeniowymi co prawda, ale znalazłam w niej kilka rzeczy, które skojarzyły mi się od razu z wiosną i Wielkanocą. Między innymi te proste "babeczki". W oryginale jest śmietana zamiast jogurtu i 2 jajeczka przepiórcze. Aha, i 2 kolory papryki - ja ostatnio stwierdzam, że zielona mi nie podchodzi. Fajna opcja na wielkanocne śniadanie. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a wyglądają bardzo ładnie, w lepsiejszych
miseczkach mogłyby się całkiem elegancko prezentować.


BABECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

składniki:
- 1 duży plaster wędzonego łososia
- 1 jajko
- 50ml jogurtu bałkańskiego
- łyżeczka masła
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 pęczka szczypiorku

Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, posmażyć paprykę. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno posiekać i wymieszać z jogurtem/śmietaną. Małą foremkę do pieczenia wyłożyć łososiem. Wlać tyle jogurtu/śmietany ze szczypiorkiem żeby zakryło dno. Można posypać pieprzem i solą. Wyłożyć na wierzch podsmażoną paprykę, wbić jajko. Wstawić na przynajmniej 10 minut (aż się jajko zetnie) do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Podawać gorące, najlepiej z grzankami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lososjajkoDSCF0007podpis.jpg (31,0 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg lososjajkoDSCF0010podpis.jpg (31,1 KB, 52 załadowań)
__________________
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując