Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Ostatnio dostałam od Taty dwie książeczki z Faktu z przepisami. Jedna to "Ryby na święta". Książeczka raczej z przepisami bożonarodzeniowymi co prawda, ale znalazłam w niej kilka rzeczy, które skojarzyły mi się od razu z wiosną i Wielkanocą. Między innymi te proste "babeczki". W oryginale jest śmietana zamiast jogurtu i 2 jajeczka przepiórcze. Aha, i 2 kolory papryki - ja ostatnio stwierdzam, że zielona mi nie podchodzi. Fajna opcja na wielkanocne śniadanie. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a wyglądają bardzo ładnie, w lepsiejszych
miseczkach mogłyby się całkiem elegancko prezentować.
BABECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
składniki:
- 1 duży plaster wędzonego łososia
- 1 jajko
- 50ml jogurtu bałkańskiego
- łyżeczka masła
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 pęczka szczypiorku
Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, posmażyć paprykę. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno posiekać i wymieszać z jogurtem/śmietaną. Małą foremkę do pieczenia wyłożyć łososiem. Wlać tyle jogurtu/śmietany ze szczypiorkiem żeby zakryło dno. Można posypać pieprzem i solą. Wyłożyć na wierzch podsmażoną paprykę, wbić jajko. Wstawić na przynajmniej 10 minut (aż się jajko zetnie) do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Podawać gorące, najlepiej z grzankami.
|