Dot.: Słodki świat Rachel Allen
Cytat:
TORT CZEKOLADOWY
Skład (ciasto):
- 125 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 125 g masła (temp. pokojowa)
- 125 g cukru pudru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Czekoladę i mleko stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz.
W misce rozcieramy masło drewnianą łyżką, dodajemy cukier puder i rozcieramy. Dodajemy jajka (pojedynczo), rozcieramy masę po dodaniu każdego. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, mieszamy (od brzega do środka).
Przygotowujemy dwie foremki o średnicy 20 cm (włożone pergaminem i obsypane mąką). Ciasto należy szybko przełożyć do foremek (na środku uformować wgłębienie). Pieczemy w 180C przez 25 minut.
Skład (krem):
- 75 g masła
- łyżka śmietany
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżka kakao
- 175 g cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy kremem ciasto, posypujemy wierzch cukrem pudrem i podajemy.
|
Mam nadzieję, że się przyda.
Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-04-05 o 15:36
|