Re: Kremik na noc - potrzebna pomoc ;)
Miałam kiedyś przyjemność uczestniczyć w szkoleniu Lancome ( wcisnęła mnie znajoma właścicielka perfumerii ) i powiedziano tam tak :
- każdy krem z filtrem możesz bez obaw i szkody uzyć nocą
- ale nigdy nie odwrotnie ! tzn nocnego na dzień
Nocą komórki skóry dzielą się trzy razy szybciej niż w ciągu dnia . Skóra w nocy jest bardziej chłonna , ma lepsze mikrokrążenie i szybciej niż za dnia przyswaja aktywne składniki .
W dzień broni się przed słońcem , kurzem a nocą naprawia szkody . Kosmetyki na noc są bogatsze w witaminy , mikroelementy które wspomagają regenerację .
Kiedyś pamiętam niedoświadczoną ekspedientkę w sephorze która mnie wystraszyła że stosowanie kremów z filtrem na noc szkodzi skórze . To nieprawda i pisano o tym już w wielu czasopismach . Filtry nie szkodzą skórze tylko po prostu są nocą niepotrzebne - ale nie obiążają jakoś nadzwyczajnie skóry nocą .
W tej chwili pojawiło sie tyle kremów na noc że temat szkolenia Lancome jest prawie nieaktualny . Jest już bardzo duzy wybór kremów nocnych .
Ale np. dalej firmy takie jak Estee Lauder w swoim kremie DayWearPlus pisze w ulotce że mozna go uzywać zarówno dniem jak i nocą . To samo dotyczy dziennego Lightsource który poleca się również na noc .
Tak więc jeżeli ktoś chce bo np. ma swój ulubiony krem może bez obaw nałożyć nocą krem z filtrem ( ja przez cały okres młodości he he stosowałam nocą Vinefit SPF 8 ) .
To tylko tak o mozliwości stosowania filtrów nocą
|