Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Spirala - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-06, 17:11   #2123
AnneMauro
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
chyba nie ma wsrod nas przeciwniczek znieczulenia jako takiego a jedynie mnie zdziwili znieczulenie i caly ambaras wokol zabiegu ktory nie zawsze boli.

dlatego moj lekarz odradza mirene czesto i kobietą po porodzie ze wzgledu na wielkosc .
No tak, ale mnie mirenę zalecił endokrynolog, ze względu na zawartość hormonów. Nie tylko jako środek antykoncepcyjny. A z tego, co wiem, to jest to spirala większa niż normalnie, więc jak można zakładać ją nieródce bez znieczulenia? Hegarowanie szyjki zawsze boli.
Poza tym, zanim trafiłam wreszcie na lekarkę, która mi tę mirenę założyła, odwiedziłam trzech innych lekarzy i chociaż żaden z nich się zakładania nie podjął, to byli zgodni co do tego, że mireny na żywca nieródce się nie da założyć (dwie panie doktor nie chciały mi założyć właśnie ze względu na brak możliwości znieczulenia, a jeden pan doktor proponował swój prywatny gabinet i straszną kasę do tego, więc nie skorzystałam).

W każdym razie mogę szczerze polecić panią doktor Dorotę Płonkę, która zakłada mirenę od 12 lat, jest zresztą krajowym konsultantem producenta mireny, więc trudno o lepszą referencję.
Rzeczywiście, szyjkę macicy, czy nawet jamę można przebić podczas zakładania, ale chyba nie wtedy, gdy zabieg jest kontrolowany na usg...

Tak czy inaczej, jestem zadowolona - jak na razie - z efektu.
Pozdrawiam
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora