2009-04-08, 14:07
|
#154
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 2 294
|
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH
Cukinie faszerowane
Skladniki:
2 male cukinie
30 dg miesa mielonego z indyka
cebula
papryka
3 pomidory (swieze lub z puszki) + odrobina przecieru
4 zabki czosnku
mozarella i kawaleczek fety
oliwa z oliwek
kilka oliwek
przyprawy (papryka slodka, papryka ostra, oregano, bazylia, sol)
Przygotowanie:
Na patelni zeszklic na oliwie drobno pokrojona cebulke, dodac miesko i smazyc, az bedzie zdatne do jedzenia. Dodac papryke pokrojona w kostke i znowu chwile smazyc. Nastepnie zalac obranymi i posiekanymi pomidorami i dolac przecieru, tak, aby uzyskac ladna czerwona barwe. Dodac wycisniety czosnek - ile kto lubi. W miedzy czasie przekroic cukinie na pol i lyzeczka wydrozyc miaższ, ktory tez dodajemy do farszu. Calosc doprawic przyprawami- jak kto lubi.
Nastepnie wypelnic cukinie farszem i ulozyc w zaroodpornym naczyniu. Posypac odrobiona fety i oblozyc plasterkami mozarelli. Przed wlozeniem do piekarnika mozna posypac drobno pokrojonymi oliwkami i oregano.
Piec okolo 20 minut w 180-200 stopniach.
Mnie najbardziej smakuja odgrzewane, kiedy cukinia jest zupelnie miekka 
Smacznego !
__________________
Dżony
Sometimes when I close my eyes, I can't see
|
|
|