2009-04-08, 17:47
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Skąd wiadomo, że to ten jedyny?
Cytat:
Napisane przez moonie
Witam kochane. Mam taki problem, choć może to bardziej wątpliwość niż problem. Jestem z moim chłopakiem już 2 lata i w tym roku mamy się pobrać. Kochamy się bardzo i dobrze nam ze sobą. Mieszkamy od ponad roku razem. Z rodziną jego też mi się dobrze układa. Jednak ślub to bardzo poważna sprawa, zwłaszcza kościelny, od którego nie ma rozwodu. Skąd mam wziąć pewność, że nasz ślub to jest dobry pomysł. Najbardziej boję się tego, że potem czar pryśnie i nie będzie już odwrotu. Jak mogę się przekonać, że to naprawdę ten jedyny? Całuję Was, Monia.
|
Ślub jest "dobrym pomysłem" w przypadku, gdy decyzję o nim podejmuje się w pełni świadomie, jeśli to co czujesz do narzeczonego to nie tylko zauroczenie ale miłość, jeśli wiecie oboje, że chcecie ze sobą spędzić resztę życia, jeśli oboje jesteście w stanie żyć razem, podejmować wspólne decyzje iść wiele razy na kompromis. Jeżeli nachodzą Cię takie wątpliwości to ja bym raczej jeszcze poczekała z taką decyzją. To ze spotykacie się ze sobą "już" (ja bym napisała, ze dopiero )dwa lata, nie znaczy jak widać, ze jesteście gotowi ze sobą spędzić całe życie (wnioskuje z Twoich wątpliwości)
A co do rozwodów (nie ma czegoś takiego jak rozwód a tylko unieważnienie małżeństwa) kościelnych to rzeczywiście zdarzają się coraz częściej.
|
|
|