Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - kobiety cudoziemcow - roznice kulturowe,stereotypy...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-12, 17:58   #1
Romanaccia
Zakorzenienie

kobiety cudoziemcow - roznice kulturowe,stereotypy...

Odrazu tlumaczek dlaczego watek zalozylam tutaj,a nie w "Emigrantkach" ,poniewaz nie kazdy tam zaglada....

Wiele z was mieszka za granica,chcialabym wiedziec z jakimi roznicami kulturowymi,mentalnosciow ymi spotkalyscie sie w krajach,w ktorych mieszkacie ? ,czego absolutnie nie jestescie w stanie zaakceptowac,co wam sie nie podoba i co przeszkadza nawet po wielu latach na emigracji ?, czy zdarzyly sie wam jakies niemile czy tez dziwne sytuacje zwiazane z niewiedza czy poprostu ignorancja ?

Czy bedac w zwiazku z cudoziemcem ,napotkalyscie na jakies trudnosci ,ktore wynikaly z roznic kulturowych,czy innej mentalnosci.... ,a moze rodziny waszych chlopakow,narzeczonych czy mezow was nie akceptowala czy nie akceptuje ?

Ja przez 7 lat we Wloszech zebralam pokazna kolekcje pokazow ignorancji i ludzkiej niewiedzy.... czy tez poprostu glupoty ,a oto kilka przykladow

- Polska to biedny kraj,w ktorym nie ma pracy,ludzie sa ubodzy i czesto gloduja ....

- Kolega moich znajomych...
mielismy isc na dyskoteke,powiedzialam,ze najpierw musze cos zjesc bo caly dzien nic nie jadlam i jestem glodna ,uslyszalam,ze nie musze,bo przeciez jestem przyzwyczajona do ...glodu !!!

- Wielu wlochw sadzi,ze Polska lezy na balkanach

- w Polsce mowi sie po niemiecku

- Dwoch starszych panow ...

W polsce rzadza niemcy ! (cos panowie na etapie 2 wojny swiatowej sie zatrzymali)
W polsce nie ma samochodow,moga sobie na nie pozwolic tylko wyjatkowo jak na polskie warunki zamorzni ludzie ,maly fiat to takie nasze polskie lamborghini ,wiec kiedy niemcy przyjezdzaja szpanowac do nas swoimi mercedesami to nam szczeki opadaja

- pewna wloszka pokazujac mi banany

jadlas TO kiedys ?

- czy wiemy co to jest pizza ? ,czy jadlam przed przyjazdem do wloch spaghetti ?

- W polsce niedawno skonczyla sie wojna (to bylo 6 lat temu)

- W polsce zarabia sie ok. 50 Euro (zaproponowano mi 200 euro !!!! za prace barmanki !!! )
Pan byl zaszokowany moim naglym wybuchem smiechu po uslyszeniu jego propozycji ,pomijajac juz fakt,ze pracy wcale nie szukalam....

- czy mamy w polsce kolorowe telewizory ?

- czy widzialam juz komputer ?

To sa autentyczne rzeczy,ktore uslyszalam od ludzi