2009-04-14, 19:22
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wasz pomysł na biznes-wasze zdania
Cytat:
Napisane przez MissKiss
Dokladnie.
Durga, tez dobry pomysl. Ale jak sobie pomysle o tych wszystkich oplatach (ZUS.....) za prowadzenie dzialalnosci, to mi sie odechciewa...
A co do malarstwa to myslalam bardziej o abstrakcji. Bardzo lubie takie dziwne rzeczy malować..Jakies male obrazki tworzyć, nie za drogie...i sprzedawac na allegro np.
Ale rzeczywiscie, trzeba miec żyłke do biznesu.
|
heh....
skad ja znam ten problem.
Ja tez maluje i tez wystawialam obrazy na allegro. Sprzedawały sie ale dla mnie to mało.
W tym roku koncze studia artystyczne i coraz powazniej mysle nad założeniem firmy.
Jesli chodzi o oplaty to przez pierwszy rok dzialalnosci nie jest tak źle z opłatami bo wystarczy tylko zdrowotne opłacać i to jest ok 200zł (normalnie ok 700zł /mc wychodzi).
Teraz jest duzo dofinansowań, może warto się zainteresować. Są tez firmy które zajmują się pisaniem biznesplanów. Biznes plan to podstawa, bez tego ciężko ruszyć.
Cytat:
Napisane przez Durga
Myślalam nad sprzedażą na allegro ,ale trzeba policzyc koszt plótna, koszt farb (ktore są drogie), koszt gruntu, werniksu a do tego robocizna - to bym musiala sprezedawać obraz za minimum 150-200 zł. Regularnie przeglądam na all zakładkę "malarstwo" i z tego co zauważyłam to ze sprzedażą obrazów jest tam średnio :/
Może pomyślę nad tym w wakacje, no i też zalezy czy się na ASP dostanę 
|
Jesli chodzi o allegro to możecie zaczac sprzedaz bez założenia firmy,żeby samemu sie zorientować jak to wygląda. Czy wogole sie obrazy sprzedają i na jaką skale oraz co się ludziom podoba.
Podobrazia mozna samemu robic i taniej wychodzi. Ja kupowałam bezpośrednio u producenta jesli kupowałam hurtem to naprawde tanio wychodziło: 50x60 ok 8zł
------------------------
mnie kusi firma bardziej projektowa niż malarska: tzn- kreowanie wizerunku firmy , identyfikacja wizualna.
Troche sie narazie boje bo mam mało doswiadczenia. Kilka umów o dzieło i jedna praca na pełny etat jako projektant grafik (dobrze mi sie pracowałao, niestety jest kryzys i wszedzie redukcja etatów).
Niestety z tego co sie orientuje ciezko w tej chwili o praca zeby nabrac doswiadczenia. Poskladałam kupe cv poki co cisza.
Mam pytanie do tych którzy jednak firme założyli. Czy mieli duze doświadczenie w tym co robią?? Kończe studia w tym kierunku i dosyc mnie to interesuje tylko boje sie czy z ta firmą to nie bedzie fallstart??
|
|
|