Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pomysł na biznes
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-14, 19:22   #64
gooha3
Zadomowienie

Dot.: Wasz pomysł na biznes-wasze zdania

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
Dokladnie.
Durga, tez dobry pomysl. Ale jak sobie pomysle o tych wszystkich oplatach (ZUS.....) za prowadzenie dzialalnosci, to mi sie odechciewa...
A co do malarstwa to myslalam bardziej o abstrakcji. Bardzo lubie takie dziwne rzeczy malować..Jakies male obrazki tworzyć, nie za drogie...i sprzedawac na allegro np.
Ale rzeczywiscie, trzeba miec żyłke do biznesu.
heh....
skad ja znam ten problem.

Ja tez maluje i tez wystawialam obrazy na allegro. Sprzedawały sie ale dla mnie to mało.
W tym roku koncze studia artystyczne i coraz powazniej mysle nad założeniem firmy.
Jesli chodzi o oplaty to przez pierwszy rok dzialalnosci nie jest tak źle z opłatami bo wystarczy tylko zdrowotne opłacać i to jest ok 200zł (normalnie ok 700zł /mc wychodzi).
Teraz jest duzo dofinansowań, może warto się zainteresować. Są tez firmy które zajmują się pisaniem biznesplanów. Biznes plan to podstawa, bez tego ciężko ruszyć.

Cytat:
Napisane przez Durga Pokaż wiadomość
Myślalam nad sprzedażą na allegro ,ale trzeba policzyc koszt plótna, koszt farb (ktore są drogie), koszt gruntu, werniksu a do tego robocizna - to bym musiala sprezedawać obraz za minimum 150-200 zł. Regularnie przeglądam na all zakładkę "malarstwo" i z tego co zauważyłam to ze sprzedażą obrazów jest tam średnio :/

Może pomyślę nad tym w wakacje, no i też zalezy czy się na ASP dostanę
Jesli chodzi o allegro to możecie zaczac sprzedaz bez założenia firmy,żeby samemu sie zorientować jak to wygląda. Czy wogole sie obrazy sprzedają i na jaką skale oraz co się ludziom podoba.
Podobrazia mozna samemu robic i taniej wychodzi. Ja kupowałam bezpośrednio u producenta jesli kupowałam hurtem to naprawde tanio wychodziło: 50x60 ok 8zł

------------------------
mnie kusi firma bardziej projektowa niż malarska: tzn- kreowanie wizerunku firmy , identyfikacja wizualna.
Troche sie narazie boje bo mam mało doswiadczenia. Kilka umów o dzieło i jedna praca na pełny etat jako projektant grafik (dobrze mi sie pracowałao, niestety jest kryzys i wszedzie redukcja etatów).
Niestety z tego co sie orientuje ciezko w tej chwili o praca zeby nabrac doswiadczenia. Poskladałam kupe cv poki co cisza.

Mam pytanie do tych którzy jednak firme założyli. Czy mieli duze doświadczenie w tym co robią?? Kończe studia w tym kierunku i dosyc mnie to interesuje tylko boje sie czy z ta firmą to nie bedzie fallstart??

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012
gooha3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując