Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - tabletki YAZ - zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-15, 08:09   #1301
Tereskaa
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Niektórzy lekarze mają takie przekonania, że tabletki antykoncepcyjne nie są skuteczne podczas pierwszego opakowania. Działają dopiero od 2. opakowania.
Osobiście nie wierze w to. Wierze ulotce. Jakoś wiele kobiet ( w tym ja)współżyje od razu bez innego zabezpieczenia i w ciąże nie zachodzą, więc to mit.

Ale jeśli ktoś ma obawy, to może sie dodatkowo zabezpieczac. Przezorny zawsze ubezpieczony.
Ja też wpsółżyję od pierwszego opakowania Jestem na 5 tabletce, a wczoraj miałam pierwszy stosunek po okresie już z tabletkami Zobaczymy jakie będą tego skutki Zresztą ja też nie widzę powodu by nie wierzyć ulotce, w końcu producent musiał zrobić szereg badań, skoro z odwagą pisze w ulotce, że "jeśli pierwszą tabletkę weźmie się w pierwszym dniu cyklu to jest się chronionym od pierwszej tabletki". Gdyby tak nie było to napisanie czegoś takiego byłoby bardzo ryzykowne, ale jak chyba wszystkie zauważamy, większość ulotki jest napisana dość ostrożnie, czyli jeżeli to tak i tak należy zrobić + dodatkowe zabezpieczenie. A tu odnośnie skueczności jest jasno, otwarcie i bez wątpliwości Ja temu wierzę
Poza tym coś mi się wydaje, że niektórzy lekarze (zwłaszcza ci starsi) mogą mieć naleciałości po starszej generacji tabletek, które rzeczywiście mogły nie działać jak należy od pierwszego opakowania

Cytat:
Napisane przez _nietoperek_ Pokaż wiadomość
Mój lekarz takich praktyk nie stosował :P
Mój też nie

Cytat:
Napisane przez 7martina Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Właśnie mam zacząć brać YAZ (moje pierwsze tabletki) i oczywiście mnóstwo pytań mi się nasuwa... Gdyby któraś z was wiedziała coś na ten temat będę wdzięczna!
Przestudiowałam ulotkę i chyba jeszcze porozmawiam ze znajomym lekarzem, ale każda opinia się przyda.

1. Czytałam że jeśli np. zwymiotuje się tabletkę, to trzeba wziąć kolejną z opakowania. Czyli np. wymiotuję w środę i biorę tabletkę z czwartku. W takim razie trochę wszystko się miesza i cykl skraca się o jeden dzień ;> Coś mi tu nie gra...

2. Jestem straszną lekomanką. Wiecie coś o interakcjach z lekami typu gripex (chorowitek ze mnie)? Poza tym czasem biorę węgiel organiczny na niestrawność, czy może on neutralizować tabletki?

3. Wiele już było opinii o skuteczności tabletek tzn. jak szybko można zacząć współżyć. Do tej pory wierzyłam ulotce, że od razu! Ale teraz mam wątpliwości przez was

4. Mam migrenę (rzadko, nigdy nie zbadana dokładnie, ale mam). Na ulotce napisano że tylko jeden typ migreny jest przeciwwskazaniem do brania tabletek. Ktoś wie jak z tym jest?

Na razie to chyba wszystko
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie

p.s. posta zamiescilam tez przypadkiem gdzies ingdziej, przepraszam za kłopot, jestem nowa
Ad 1
Jeśli wymioty nastąpią do 4 godzin od zażycia tabletki to powinno się wziąć kolejną tabletkę, najlepeij z zapasowego blistra, ale jeśli takiej nie masz, to bierzesz nie następną w kolejności, ale ostatnią różową(!)

Ad2
Z tego co wiem Gripex zawiera paracetamol, a on już potrafi obniżyć skuteczność tabletek anty Oczywiście nie po 1 czy 2 tabletkach gripexu (czy paracetamolu), lecz tylko gdy przekroczy się dawkę 3 mg na dobę
Jesli chodzi o węgiel to zmniejsza skutecznosc antykoncepcyjna gdy jest przyjety w godzinach brania tabletki. Pomiędzy nim a tabletką powinna być mniej wiecej 4godz przerwa.
węgiel podany we właściwej, czyli dużej dawce, absorbuje, czyli wiąże na swojej powierzchni leki stosowane doustnie, a przez to zmniejsza ich skuteczność.

Ad3
Ja osobiście zaczęłam od pierwszego opakowania bez dodatkowego zabezpieczenia Lekarz mi nic nie mówił, że mam czekać od drugiego opakowania Kiedyś brałam Yasmin i współżyłam od pierwszego opakowania - w ciążę nie zaszłam. Zresztą w ulotce Yazu jest napisane, że "jeśli weźmie się pierwszą tabletkę w pierszym dniu cyklu (dniu rozpoczęcia krwawienia) to jest się chronionym od pierwszej tabletki". Nie widzę powodu by nie wierzyć producentowi.

Ad4
Dokładnie nie wiem jak to jest z migrenami i tabletkami anty, ale przypuszczam, że to bardziej chodzi o przyjmowanie konkretnych leków na konkretny typ migreny.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora