2009-04-15, 18:20
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Badania w ośrodku RODK
Cytat:
Napisane przez emertepe
Witam serdecznie! Przeczytałam caly wątek i uważam, że jest skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o RODK.
A teraz kilka słów o mnie. Od 4 lat jestem po rozwodzie, chociaż przed rozwodem byłam już 2 lata w separacji z moim ex. Mam syna, który teraz ma 10 lat. Moj ex nie mieszka z nami od 6 lat, czyli od czasu gdy dziecko mialo niespełna 4 lata. Przez większość tego okresu przebywał za granicą, ostatni raz widział syna cztery lata temu. Od tego czasu nie dzwonił, nie pisał, nie pamiętał o urodzinach, imieninach o niczym generalnie. Dwa lata temu złozył sprawę o ustalenie kontaktów ale nie dopełnił jakichś formalności i sprawę umorzono. Minęły dwa lata i zabawa zaczęła się od nowa. W międzyczasie nie próbował kontaktować się z nami w żaden sposób (no chyba, że telepatycznie) ale oczywiście w swoim wniosku do sądu napisał jak to ja mu utrudniam kontakt z dzieckiem.
ja od kilku lat jestem w stałym związku (za dwa miesiące bierzemy ślub) i mój obecny partner jest dla dziecka tym kim prawdziwy Tato powinien być. Nie tylko opiekunem ale i autorytetem. Syn pamięta biologicznego ojca tylko jako osobę gwałtowną, agresywną i nie chce się z nim spotykać, chociaż powiedziałam mu, żeby sam podjął decyzję a cokolwiek zdecyduje to ja stanę za nim murem. Powiedział, że nie chce i że on już ma tatę.
Za dwa tygodnie mamy badanie w RODK. I tu jest moje pytanie. Czy ja mogę przyjść z moim partnerem na to badanie? Czy będzie badany jego związek z moim synem pod kontem funkcji ojca, którą dla niego pełni? Ex opisuje, jak to jest bardzo mocno emocjonalnie związany z synem i że jest przekonany, ze syn również ma z nim silny związek ale czy można być silnie emocjonalnie związanym z kimś, kogo się nie widziało tyle lat?. Powiem tak, my się oczywiście wybieramy razem i jesteśmy przygotowani na to, żeby domagać się również badania mojego partnera, nie wiem tylko, czy RODK weźmie to pod uwagę lub czy ma prawo nam tego badania odmówić. Będę wdzięczna za pomoc!!
|
Z reguły bada się te osoby które są stronami w procesie i które otrzymały wezwanie do stawienia się na badaniu ale możesz tam pojawic sie ze swoim partnerem niech ośrodek ma wgląd na całą sytuację i więź jaka łączy twojego syna z twoim partnerem ....to badanie będzie wyraźnie dotyczyło ustalenia kontaktów twojego byłego męża z synem dlatego ośrodek przeprowadzi badanie dokładnie na taka okoliczność i największy wpływ na to może mieć to co wyrazi na ten temat twój syn podczas badania
|