2006-01-22, 09:51
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ortografia
Mama ma rację - dużo czytaj. Poza tym jeśli masz pamięć motoryczną (zapamiętywanie przez ruch), pisz sobie każde trudne słówko 20 razy, a następnie zapisz je na osobnej karteczce i przyczep gdzies w widocznym miejscu (tablica korkowa the best ). Kiedy masz w szkole jakies wypracowanie, staraj sie uzywac tych slow. No i popros kogos (mame, tate, kolezanke, rodzenstwo), zeby regularnie robili Ci dyktanda. Sama wprawdzie nigdy nie mialam problemow z ortografia, bo uwielbiam czytac ksiazki, ale o metodzie z karteczkami i uzywaniu slow slyszalam od nauczycieli. Terror dyktandowy mialam narzucony odgornie... Ale teraz nie zaluje, bo nie mam zadnych problemow z ortografia, a w podstawowce i gimnazjum zajmowalam wysokie miejsca w konkursach ortograficznych .
A jak juz jestesmy przy ortografii, to strasznie mnie denerwuja "byki" ktore robia dorosli ludzie, piszac cos w Internecie. Rozumiem, ze osoby mlodsze ode mnie kilka lat moga miec problemy, ale jesli np. osoba umieszcza ogloszenie o sprzedazy czegos i nie potrafi prawidlowo napisac nazwy tego przedmiotu ("spudniczka", "czułenka", "samochud"), to mnie troche odstrecza i swiadczy o lenistwie tej osoby. Czy tak trudno wlaczyc Worda i sprawdzic pisownie? Jeszcze ciezko mi sie czyta posty osob, ktore pisza wszystko w jednym ciagu wyrazow i nie dziela tego nawet na zdania. Od poczatku do konca, wszystko malymi literami, bez przecinkow, bez kropek, bez pytajnikow. A co Wy o tym sadzicie?
|
|
|