Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wasze polecane miejsca pobytu i wszystko i nich
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-04-29, 09:03   #10
owca79
Raczkowanie

Dot.: Wasze polecane miejsca pobytu i wszystko i nich

Wycieczka 1-dniowa spodobała mi sie tak bardzo, ze postanowiłam zwiedzic cały Izrael.
Warto zobaczyc Jerozolime, Betlejem i Morze Martwe. Czy wycieczka 2-dniowa ma w programie Morze Martwe??? Jesli tak jedź na 2 dni. To niesamowite przeżycie pływac w wodzie przypominającej kisiel

Moze zaczne od przekroczenia granicy. Jadąc do Izraela wstawią Ci pieczątke do paszportu. Jesli planujesz w najbliższym czasie odwiedzic kraje arabskie mozesz mieć problem (nie dotyczy to Egiptu, Jordani czy Tunezji). Jesli byłaś w Iranie czy Syrii to nie wjedziesz do Izraela. Istnieje jednak duze prawdopodobieństwo, że jadąc z grupą zorganizowana pieczątki bedziecie mieli na osobnych kartkach...
Wówczas w paszporcie nie ma śladu po podrozy
Ja niestety musze zmienic paszport jesli chce odwiedzic kraje bliskiego wschodu
Odwieczny konflikt izraelsko-arabski
Odwiedzilam ten kraj w listopadzi i w marcu. Pogoda do zwiedzania byla idealna. Obawiam sie, ze w lato moze być tam upała ale nie przejmuj sie tym. Bedziecie podrozowali klimatyzowanymi autokarami wiec upal nie bedzie az tak uciążliwy.
Koniecznie trzeba zabrać spodnie, bluzke z długim rękawem i jakies nakrycie głowy. Nie chodzi tu tylko o fakt sa to świete miejsca dla katolików. To najważniejsze miejsca kultu dla prawosławnych, dla wyznawców judaizmu i arabów. Trzeba uszanowac także innych ludzi i i ich wyznanie. Oczywiscie lekkie długie ubrania ochronia przed słońcem...

Zdjęcia mozna robic praktycznie wszedzie. Tylko pod Ścianą Płaczu w szabas jest zakaz fotografowania...
Długa spódnica jest potrzebna w Jerozolimie tylko wtedy gdy chcesz wejsc do dzielnicy ortodoksyjnych żydów. O ile mi wiadomo w progranie wycieczek nie ma tego miejsca.

Izrael jest bardziej rozwiniety niz Polska. Kartami kredytowymi mozna płacic nawet w małych knajpkach i kioskach.

Nie przychodzi mi nic specjalnego do głowy... To kraj taki jak kazdy inny. To co zwykle zabierasz w podroz zabierz i teraz.
Ja zawsze mam pod reką butle wody, wigotne chusteczki do odświezenia i dobry humor

Edytowane przez owca79
Czas edycji: 2009-04-29 o 09:18
owca79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując