2009-05-03, 18:21
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: karmienie piersią w mijscu publicznym...
Cytat:
Napisane przez kasienka1977
Obawiam się, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
W pierwszym linku pojawia się informacja:
Kontynuowanie karmienia piersią „na żądanie” powinno trwać 2 lata lub dłużej. (WHO 1990,1994,2001,2002).
Karmienie piersią powinno trwać przynajmniej przez 1 rok, lub dłużej, zgodnie z życzeniem matki lub dziecka. Nie istnieje górna granica długości karmienia, ani dowody na szkodliwość, w sferze psychiki lub rozwoju, karmienia piersią do 3 roku życia lub dłużej. (AAP 2005 pkt. 10)
Tak więc nie ma powodu, aby oburzać się na długie karmienie piersią i uważać je za medycznie nieuzasadnione lub nawet szkodliwe.
W drugim linku masz informację o tym, że dzieciom do 3 roku życia nie powinno podawać się mleka krowiego.
W zaleceniach dotyczących rozszerzania diety niemowląt i małych dzieci sugerujemy wprowadzanie mleka niekwaszonego dopiero w trzecim roku życia. W drugim roku życia można podawać mleko modyfikowane odpowiednie dla tej grupy wiekowej.
|
Nie mam problemow z czytaniem ze zrozumieniem. To, ze WHO pisze, ze powinno sie cos robic nie znaczy jeszcze, ze trzeba to robic, a jedynie ze jest to zalecane. Gdyby bylo trzeba karmic piersia do trzeciego czy piatego roku zycia to dzieci odstawione od piersi przed osiagnieciem tego wieku umieralyby. Po prostu dziwi mnie, ze kobiety chca karmic tak dlugo ot co.
Nie jestem tez slepa wiec nie musisz mi wyluszczac wielka czcionka madrosci na temat karmienia cycem. 
Jstem swiadoma, ze jest niewskazane podawanie dziecku mleka krowiego niemodyfikowanego przed osiagnieciem odpowiedniego wieku. Dlatego istnieja mleka modyfikowane. Jest to oczywiscie Twoj wybor jak chcesz dziecko karmic i nic mi do tego. Ja jednak nie wyobrazam sobie karmic dziecka do 3-go roku zycia z czysto praktycznych powodow.
Cytat:
Napisane przez iizabelaa
Karmienie dziecka do 3 roku życia  Przecież to już duże dziecko jest.
|
No wlasnie, moja reakcja byla taka sama. A znam przypadek, ze dziecko bylo karmione do piatego roku zycia. Dla mnie to nie jest normalne, to moja prywatna opinia i mam do niej prawo.
|
|
|