2009-05-07, 18:22
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty perskie
Śliczne jest to małe Czy Pers? z fotki tak trudno. Wydaje mi się, że uszka ma za duze i nie widzę "pędzelków".Nie ma fotki pysia, żeby zobaczyć czy ma charakterystczny "dołek" między noskiem a czołem.
Sierść napewno ( jeśli to Pers ) urośnie. Moje Pysiątko, jak był mały też miła taką nastroszoną sierść. A teraz wygląda tak
Tj opis, jak powinien wyglądać Pers
"koty perskie mają krępy, masywny tułów, o silnym i solidnym kośćcu, szeroką klatkę piersiowa, prosty grzbiet, dobrze umięśniony bark, krótką umięśnioną szyję, proste, mocne łapy zakończone okrągłymi stopami, ozdobionymi pędzelkami włosów wyrastających miedzy pazurami. Stosunkowo krótki, prosty ogon, bardzo obficie owłosiony. Głowa szeroka, masywna z wypukłym czołem oraz pełnymi okrągłymi policzkami, silnymi szczekami i dobrze rozwiniętym podbródkiem. Nos krótki, szeroki, wysoko podciągnięty, z wyraźnie zaznaczonym zagłębieniem u nasady – tzw. „stopem”. W profilu nie może wystawać poza linię pionową przeprowadzoną od czoła do podbródka. Małe, okrągłe uszy, nisko i szeroko osadzone nad czołem, ozdobione wyrastającymi z nich pędzlami włosów. Oczy niegłęboko osadzone, położone w znacznej odległości – tworzące tzw. „panoramę”, idealnie okrągłe, duże.
Sierść puszysta, miękka, długa – od 7 do 15 i więcej centymetrów, o delikatnej jedwabistej strukturze, jednakowej gęstości, posiadająca bardzo obfite podszycie i skąpe włosy pokrywowe. Na szyi tworząca bogatą kryzę. "
|
|
|