Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-05-07, 19:59   #260
ksylwia
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez chococat Pokaż wiadomość
Mam aparacik-metalowy, zamki mini, różowe ligatury. Przyznam, ze jak ortodontka podala mi lusterko to przezylam szok ogladalam wczesniej mase zdjec, ale co innego zobaczyc aparat na wlasnych zebach...zle to znioslam. teraz juz sie powoli przyzwyczajam. nie wiedzialam, ze az tak sie go czuje, mam wrazenie, ze ledwo usta mi sie domykaja! chyba bedzie ciezko...

Ale za to ortodontka powiedziala mi, ze moge go nosic tylko rok jesli bede przestrzegac wszystkich zalecen i moje zeby beda podatne.

dala mi bardzo duzo zakazow. jesli chodzi o palenie, to nie o to chodzi, ze zle dziala na aparat, tylko zeby sie wolniej prostuja, bo cos tam zaburza gospodarke tlenowa czy cos. tak samo cola i napoje tego typu, rowniez zaburzaja gospodarke wapniowa. nie wolno mi tez jesc slodyczy bo to tez spowalnia prostowanie, a tez duzy wplyw ma zdrowy tryb zycia, wysypianie sie, dieta itp. bardzo mnie to zaskoczylo, ze to wszystko ma wplyw na nasze zeby!

czy wiecie gdzie w Wawie moge kupic szczoteczke ortodontyczna oralb? w rosmanie nie widzialam.
Gratuluję aparaciku!
Co do wskazówek to rzeczywiście - nie wiedziałam o złym działaniu słodyczy i braku snu na prostowanie ząbków. To ja w takim razie szybko robię co mam robić i w spatulki

Kurcze - tydzień minął od nałożenia dołu, a jedynki dalej tkliwe, biedne takie, ale pizzę jem
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując