Napisane przez CMT
No to moze i ja wtrace swoje "trzy grosze"...
To o czym mowicie to zespol skroniowo-zuchwowy, ktory jest na tyle czesty, ze kazdy stomatolog powinien go rozpoznac na tyle wczesnie, aby nie skonczylo sie szczekosciskiem (to moze byc konsekwencja zaniedbania).
Do kogo udac sie, gdy zauwazysz pierwsze objawy? Przede wszystkim do stomatologa, kktory, w zaleznosci od typu schorzenia powinien skierowac pacjenta albo do ortodonty (jesli jest to problem natury powiedzmy funkcjonalnej) albo do chirurga (jesli jest to problem wymagajacy korekcji chirurgicznej).
Co moze byc przyczyna tego zespolu? Jest ich wiele. Najczesciej, niestety stress, i jako konsekwencja zwiekszone napiecie miesni zwaczy. Z inych przyczyn mozna tu wymienic nieprawidlowe "ulozenie" stawu skroniowo-zuchwowego, zwyrodnienia lub inne zmiany w zakresie dysku, itd. Trzeba rowniez wziac pod uwage zmiany po-traumatyczne (czesto niezauwazone przed wystapieniem objawow), reumatyzm, zakazenia w obrebie stawu.
O objawach nie bede pisal, poniewaz juz zostaly one dokladnie opisane.
Co z tym zrobic?
Przede wszystkim udac sie do lekarza (stomatolog, ortodonta, chirurg). Dokladna diagnostyka, lacznie z MRI, moze wyjasnic przyczyne schorzenia, a wtedy postepowanie bedzie tego konsekwencja (czy jest to koniecznosc lecznia farmakologicznego, chirurgicznego, czy tez odpowiednie cwiczenia i masaz).
Radzilbym unikania zucia (gryzienia) "twardych" rzeczy (jablka, marchewki, nic innego nie przychodzi mi do glowy). Unikac zucia gumy (to chyba najgorsze co moze byc, poza tym to moze byc rowniez przyczyna zespolu). Masaz miesni zwaczy (tu radzilbym sie skontaktowac z doswiadczonym masazysta, bowiem masaz obejmuje nie tylko miesnie i powiezie z zewnatrz, ale rowniez wewnatrz jamy ustnej), cieple oklady (okolo 15 minut dziennie) dla rozluznienia miesni, oraz cwiczenia (tu rowniez radzilbym skontaktowac sie z masazysta lub fizjoterapeuta). Cwiczenia nie sa skomplikowane, ale wymagaja odrobine cierpliwosci. Otwieranie i zamykanie ust z oporem moze byc bardzo pomocne.
Rowniez masaz miesni potylicznych jest konieczne, bowiem bardzo czesto konsekwenja tego zespolu jest "przednie przesuniecie glowy" (brzmi to troche smiesznie).
Mam nadzieje, ze to pomoglo w zrozumieniu tematu "Przeskakiwanie szczeki".... Powodzenia
P.S.
Dodam tylko, ze drenaz limfatyczny tu nie pomoze....
|