Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Do studentów germanistyki :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-01-30, 14:29   #3
svenja
Wtajemniczenie

Dot.: Do studentów germanistyki :)

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty
Mam nadzieję,że jest na tym Forum ktoś, kto studiuje germanistykę
Lubię j. niemiecki i ostatnio się zastanawiałam, czy nie próbować zdawać na ten kierunek. Mam jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji, bo maturę piszę dopiero za rok, ale już dziś chciałabym sobie "przybliżyć" o czym na takich studiach bym się uczyła
Mam więc prośbę do doświadczonych, aby udzielili mi informacji o tych studiach Jaki był wasz stopień opanowania języka, jak zaczynaliście studia; czy jest wielu chętnych na jedno miejsce itp.
ah, i czy miałabym szanse, gdybym zdawała maturę ustna tylko na poziomie podstawowym (boję się rozszerzonego, bo języka uczę się od niedawna, ale staram się jak mogę) pisemną zdaję rozszerzoną.
będę wdzięczna za każdą informację
Ja skonczylam germanistyke rok temu, jeszcze tylko pisze prace. Poziom Mittelstufe (wedlug skali Instytutu Goethego) odpowiada mniej wiecej poziomowi studentow 1 roku. U mnie chetnych na jedno miejsce bylo 7, ale to tez sie teraz zmienia, bo studentow jest coraz mniej, ja jestem jeszcze wyz demograficzny.
Typowe zajecia na germanistyce wymienila juz powyzej kolezanka, ja tylko dodam, ze czesto to tez zalezy od profilu uczelni - ja studiowalam we Wrocku, gdzie nacisk jest na literature, a juz np. Poznan specjalizuje sie w jezykoznawstwie. Zaczniecie od literatury sredniowiecznej, nie jest ona najprostsza, ale nie warto sie poddawac , jezykoznawstwo rowniez nie jest najlatwiejsze, ale da sie przebrnac. Powodzenia!