2009-05-20, 12:53
|
#3
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: tam gdzie wzrok nie sięga;)
Wiadomości: 1 181
|
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Bigos z młodej kapusty zmodyfikowany {cykl [P+W]}
---------------------------------------
główka młodej kapusty, mogą być dwie
mięso mielone z indyka
pierś z kurczaka
przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
kostka rosołowa
inne przyprawy do przyprawienia mięsa wg uznania
kapustę pociąć w szatki. Podlać trochę wody i dusić, aż kapusta zmięknie i "ulgnie". W trakcie wrzucić kostkę rosołową.
Mięso mielone poddusić w rondelku (oczywiście na wodzie)- dodać przyprawy np. do mięsa mielonego, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany etc.
Pierś kurczaka pociąć w kosteczkę - poddusić w rondelku na wodzie-przyprawić - curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła etc. co kto lubi. Kurczaka i mielone z indyka wsypać do ugotowanej kapusty. Wymieszać i gotować wszystko razem. W razie potrzeby podlać wodą, ale niedużo, (bo przecier pomidorowy też zaw. wodę). Dodać kilka łyżeczek koncentratu, wlać przecier pomidorowy. Mieszać i zagotować. Wrzuciłam jeszcze przyprawę w kostkach małe czerwone papryczki i pieprz do smaku. Smacznego
Z dwóch główek kapusty i 30dag mielonego z indyka wyszło mi pół dużego garnka. Zawsze to coś nowego dla podniebienia
---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------
Ryba z warzywami {cykl [P+W]}
-----------------------
Filet z dorsza, może być panga (lub z jakiejkolwiek innej ryby), ale dorsz i panga najlepsza
1marchewka
1mała pora lub 1/2 dużego
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
sos sojowy (najlepiej jasny, od ciemnego ciemnieją warzywa )
przyprawa do ryb, pieprz, zioła
folia aluminiowa (kawałek, żeby zmieścić naszego fileta plus na zawinięcie)
Marchewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), porę przeciąć wzdłuż i posiekać na półtalarki, paprykę pociąć w zapałki, oczywiście fileta rozmrozić . Rozmarzniętego fileta z ryby posypujemy przyprawą do ryb (alternatywnie delikatem), ziołami i pieprzem wg uznania.
W oryginale warzywa pokolei kładziemy na patelnię i podsmażamy (blanszujemy ) na odrobinie oleju. My nie możemy oleju, wiec wkładamy po kolei warzywa do garnka z odrobiną wody (kolejność dowolna). Obgotowujemy do miękkości (powiedzmy aż będzie aldente), po kolei osobno wszystkie warzywa. Ogotowane przekłądamy razem do większej miski lub garnka. Przestudzić. Gdy ostygnie wlać do warzyw sos sojowy (na czuja do smaku) oraz pieprz i wymieszać. Na kawałek foli aluminowej (środek) nakładamy trochę warzyw na kształ naszego fileta, tzn. robimy "podkład" pod fileta na niego kładziemy naszego przyprawionego filecika i na niego również wykładamy warzywa - przykrywamy go "pierzynką" . Szczelnie zamykamy folię wokoło ryby nie zapominając o brzegach folii , najlepeij je zwinąć i zgnieść. Na blaszkę i do piekarnika na ok.30 min w temperaturze 200st.C Po upieczeniu odwinąć z folii (uwaga gorące ) i zsunąć widelcem na talerz. Gotowe
Pychota
Najlepiej smakuje gdy warzywa są zblanszowane na oleju , ale dla potrzeb diety olej trzeba wyeliminować niestety
Życzę smacznego!
Edytowane przez Agna
Czas edycji: 2009-05-20 o 13:00
|
|
|