Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy
Witam
Odpowiedź czemu nie rośnie chlebek.
Drożdże należy zalać ciepłym mlekiem (nie gotowanym tak aby spokodnie można włorzyć do niego palec) i rozpuścić ale nie pozostawiać do wyrośnięcia gdyż to co drożdże mają zrobić w cieście czyli je podnieść zrobią juz w szklance i my wrzucamy juz martwe drożdże do ciasta wiec juz rosnąć nie będą i ciasto mieszamy łyżką lub ręką ( nie mikserem) tak żeby jak najwięcej powietrza do niego "wbić".
No my nie mamy prawa tego wiedzieć ale wystarczyło babci zapytać każda wie jak się piecze chleb.
A co do mąki kukurydzianej to w orginale jest maizena to jest skrobia kukrydziana a to co innego jak mąka wieć to też ma wpływ na rośnięcie ciasta.
Wiem że to nie przepis ale mam nadzieję, że się przyda do wykonania chlebka
|